Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

#COVID19 Proiect de Ordonanță de Urgență: Termene prelungite și creșterea prefinanțării pentru anumite categorii de beneficiari de fonduri europene

Ministerul Fondurilor Europene intenționează să modifice legislația și procedurile pe care beneficiarii fondurilor europene trebuie să le respecte, ca răspuns la situația actuală. Astăzi, MFE a publicat în consultare publică pentru 1 zi un proiect de Ordonanță de Urgență care ar urma să modifice prevederile OUG 40/2015 privind gestionarea financiară a fondurilor europene.

Principalele modificări care ar uma să fie aprobate în Guvern:

  • Cuantum prefinanțare. Prefinanţarea acordată pentru proiectele finanţate din Fondul european de dezvoltare regională, Fondul de coeziune, Fondul social european, Fondul de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane se acordă în tranşe de maximum 10 %, iar pentru beneficiarii operatori regionali de apă definiţi la art. 2 lit. h) din Legea nr. 51/2006 a serviciilor comunitare de utilități publice, maxim 30% din valoarea eligibilă a proiectului, fără depăşirea valorii totale eligibile a contractului de finanţare, iar pentru restul beneficiarilor acordarea unei prefinanțări de maxim 30% este condiționată de existența unor contracte de achiziție de produse, echipamente și de lucrări aflate în implementare.
  • Termen extins pentru justificare prefinanțare. Cererea de rambursare pentru justificarea a 50% din valoarea prefinanțării primite se va depune în termen de maximum 180 de zile calendaristice de la data primirii prefinanțării (față de 90 de zile în prezent). Această prevedere se va aplica doar cererilor de prefinanțare depuse după data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență.
  • Contribuție cheltuieli cereri de plată. Contribuția proprie pentru cheltuielile cuprinse în cererile de plată va putea fi achitată inclusiv după depunerea cererii de plată, până la depunerea cererii de rambursare aferentă acesteia.
  • Cereri de rambursare aferente cererilor de plată – vor putea fi depuse în termen de 20 de zile de la realizarea plății de către Autoritatea de Management (spre deosebire de 10 zile în prezent).
  • Rambursarea cheltuielilor – beneficiarii vor avea 6 luni pentru solicitarea la rambursare a unei cheltuieli efectuate, spre deosebire de 3 luni în prezent.  
  • Verificarea cererilor. Autoritățile de management vor avea termen pentru a verifica cererile depuse 30 de zile lucrătoare, față de 20 de zile în prezent.

Descarcă proiectul legislativ

Propunerile pot fi trimise la contact.minister@fonduri-ue.ro.

Raluca Prelucă,

Ana-Maria Radu,

www.fonduri-structurale.ro

Sursa: MFE

Vizualizări: 2982