Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

#COVID19 Măsurile luate de statele membre UE în contextul pandemiei de COVID-19

Comisia Europeană a publicat marți un document referitor la totalitatea măsurilor luate de țările membre ale Uniunii Europene în contextul pandemiei de COVID-19.

Din perspectiva pachetului de măsuri luate la nivelul României, documentul menționează următoarele:

Cheltuieli de sănătate

  • Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență (OUG 11/2020) privind stocurile medicale de urgență, precum și unele măsuri legate de înființarea carantinei, care acoperă nevoia de produse utilizate pentru serviciile de urgență, inclusiv scanere termice, precum și măsuri asociate cu carantină (225 mln lei).
    • Legea a fost semnată de președinte la 17 martie.
  • Guvernul a adoptat, de asemenea, două decizii pentru pregătirea unităților medicale românești pentru furnizarea serviciilor către pacienții infectați cu COVID 19, precum și pentru simplificarea acțiunilor prioritare pentru tratamentul pacienților critici și pentru rambursarea cheltuielilor administrațiilor locale legate de carantină (392 mln lei)
  • La 16 martie, România a comandat 36 de milioane de măști medicale, precum și mănuși, truse de testare și 2 spitale mobile.
  • Conform ministrului Finanțelor, Ministerul Sănătății a primit până în prezent aproximativ 1,7 miliarde de lei (0,35 mil. EUR) peste bugetul inițial.
  • Guvernul ar dori să utilizeze 350 de milioane de euro în plus din fonduri UE pentru achiziționarea de teste Covid-19, echipamente de protecție și echipamente de ventilație mecanică (24 martie).
    • Ministerul Fondurilor Europene a anunțat la 25 martie o alocare suplimentară de 682 de milioane EUR din fonduri UE pentru Inspectoratul General pentru Situații de Urgență pentru achiziționarea de echipamente medicale și de urgență.
  • Potrivit premierului (19 martie), viitoarea rectificare bugetară 2020 „va crește bugetul pentru decontarea concediului medical. Ne-am propus să alocăm banii pentru decontarea facturilor medicale, astfel încât companiile să beneficieze de acest flux de capital". Estimare aproximativă informală: 1,5 miliarde de lei.
  • Președintele a anunțat bonusuri lucrătorilor din domeniul sănătății care tratează pacienți cu Covid-19.. Cheltuieli estimate de 187,5 mil. Lei pe lună (75.000 x 2.500 lei), pentru a fi finanțate din fonduri UE.

Cheltuieli pe piața muncii

  • Autoritățile au adoptat un beneficiu de 75% din salariu, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu pentru părinții care nu pot lucra de la distanță și trebuie să stea acasă cu copii mai mici de 12 ani.
  • Guvernul a adoptat pe 18 martie și a publicat pe 21 martie o ordonanță de urgență (OUG) 29/2020 privind susținerea întreprinderilor locale în contextul crizei cauzate de noul coronavirus, împreună cu OUG 30/2020 care modifică reglementările existente pentru a le aduce în conformitate cu condițiile actuale. Potrivit ministrului finanțelor (postare Facebook pe 19 martie), pachetul de măsuri prezentat la 18 martie (inclusiv șomajul tehnic și fondul de intervenție) reprezintă un efort bugetar de 2% din PIB.
  • În baza ordonanței, statul va plăti pentru prestațiile tehnice de șomaj în numele companiilor care își trimit angajații acasă și își suspendă activitatea din cauza restricțiilor impuse de autorități pentru limitarea focarului de coronavirus sau din cauza problemelor financiare cauzate de Covid-19 criză (veniturile din martie au scăzut cu cel puțin 25% față de veniturile medii din ianuarie-februarie). Aceasta se ridică la 75% din salariul brut (la fel ca și prestația lunară de șomaj), dar nu mai mult de 75% din salariul mediu (național). Statul va acoperi beneficiile pentru 75% dintre angajații unei companii. Ministrul Finanțelor estimează că între 500.000 și 1 milion de persoane ar putea ajunge în șomaj temporar în aprilie. Un număr de 250.000 de contracte de muncă au fost suspendate până la 23 martie și 862.000 până la 2 aprilie. Șeful Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) a declarat, la 24 martie, că agenția este pregătită să o plătească până la 1 milion de persoane. Estimare de impact bugetar grosolan: +3 miliarde lei de cheltuieli brute lunar (dacă 1 mln persoane).
  • Ordonanța de urgență 30/2020 oferă, de asemenea, posibilitatea statului să plătească salariul minim celor care nu pot solicita șomaj tehnic, cum ar fi angajații independenți sau întreprinderile micro / familiale.
  • Ministrul fondurilor UE a declarat, la 18 martie, că guvernul va folosi 300 milioane EUR din alocarea fondurilor UE pentru a finanța măsuri de sprijin pentru persoanele care își pierd locurile de muncă din cauza crizei COVID-19. Banii vor fi atrași din alocări către Programul Operațional Capital Uman. Ministrul Dezvoltării Regionale a declarat că va lansa o linie de finanțare pentru acordarea unui ajutor maxim de 1 miliard de euro către IMM-uri și din fonduri UE. Măsura este temporară și dacă sumele preconizate nu sunt suficiente, vor fi căutate alte surse de fonduri ale UE.

Măsuri fiscale

  • Măsuri anunțate de administrația fiscală (ANAF) în sprijinul mediului de afaceri: amânarea termenului de depunere a declarațiilor fiscale (dar nu a plăților) în perioada 25 martie - 25 aprilie, accelerarea rambursărilor TVA, suspendarea (sau neînceperea) executării silite a sumelor datorate bugetului de stat cu excepția sumelor rezultate dintr-o hotărâre judecătorească în cauze penale. Fără impact bugetar semnificativ pe întregul an 2020, conform documentului
  • Termenul limită pentru plata impozitului pe construcții, terenuri și echipamente de transport a fost amânat în perioada 31 martie - 30 iunie. Fără impact bugetar pentru întregul an 2020.
  • La 26 martie, guvernul a aprobat un proiect de OUG cu rabat pentru contribuabilii care plătesc impozitul pe profit până la data de 25 aprilie, după cum urmează: 5% pentru contribuabilii cu impozit mare, 10% pentru ceilalți contribuabili. Impact bugetar posibil: 100-140 mln lei.
  • Proiectul OUG din 26 martie prevede, de asemenea, că în perioada de urgență și 30 de zile de la încetarea situației de urgență, TVA-ul nu se mai facturează pentru importurile de medicamente, echipamente de protecție și alte dispozitive medicale și sanitare care pot fi utilizate pentru prevenirea, limitarea și combaterea COVID-19. Impact asupra fluxului de numerar.

Măsuri sectoriale, regionale sau alte măsuri decât cele fiscale (de exemplu, forța de muncă)

  • Pachetul de măsuri adoptat la 18 martie prevede, de asemenea, un fond de intervenție de 10 miliarde de lei pentru a oferi garanții IMM-urilor pentru contractarea de împrumuturi pentru finanțarea investițiilor și a capitalului de lucru. Ministerul Finanțelor va garanta 80% din împrumuturile pentru IMM-uri și 90% din împrumuturile pentru microîntreprinderi. Ministerul Finanțelor va subvenționa 100% din dobânzile asociate împrumuturilor garantate. La 19 martie, autoritățile au declarat că Fondul ar putea fi majorat cu 5 miliarde de lei suplimentare, dacă este necesar. Estimare aproximată a costului fiscal (dobândă subvenționată): 250 mln RON.
  • IMM-urile care dețin un certificat de urgență eliberat de Ministerul Economiei pot amâna plata utilităților și chirii pe durata stării de urgență
  • Băncile oferă anumite facilități clienților afectați de criza coronavirusului, în special o amânare a termenelor de rambursare a împrumuturilor (în general de la 1 la 3 luni).
  • La 26 martie, guvernul a aprobat un proiect de lege care permite amânarea plății împrumuturilor cu până la 9 luni pentru debitorii afectați direct și indirect de criza coronavirusului. Măsura se aplică atât gospodăriilor, cât și companiilor și numai pentru împrumuturile care nu raportează plata cu întârziere.. Rata dobânzii cumulate pentru perioada întârziată se va adăuga la datoria rămasă, distribuită în mod egal până la scadență. Împrumuturile ipotecare sunt o excepție, deoarece acestea necesită plata dobânzii în maximum 5 ani, dar statul îi garantează plata 100%.
    • Debitorii interesați și eligibili trebuie să depună o cerere în acest sens băncilor până la sfârșitul stării de urgență pentru a beneficia de această măsură.

Alte tipuri de măsuri

  • Starea de urgență declarată la 16 martie pe o durată de 30 de zile. Starea de urgență a fost prelungită de președintele Iohannis luni, 6 aprilie, cu încă o lună, până la data de 16 mai.
  • Carantină totală începând cu 25 martie, cu circulația permisă în cazuri limitate (muncă, cumpărături alimentare, farmaceutică, exerciții fizice). Restricții mai mari pentru persoanele de peste 65 de ani.
  • Școlile sunt închise.
  • Măsuri mai dure (inclusiv creșterea pedepselor cu închisoarea) pentru persoanele care nu respectă carantina sau furnizează informații false autorităților, adoptate la 19 martie.

***

Fonduri-structurale.ro a pregătit o secțiune dedicată impactului coronavirusului la nivel național, unde actualizează zilnic instrucțiunile/ordinele comunicate de autorități, dar și finanțările disponibile în momentul actual pentru:

 Ana-Maria Radu,

www.fonduri-structurale.ro

Vizualizări: 307