Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Romania va trimite saptamana viitoare primele cinci Programe Operationale la Comisia Europeana!!!

Romania va trimite saptamana viitoare primele cinci Programe Operationale la Comisia Europeana.

Fiecare minister are deja un portofoliu de proiecte pregatite pentru a fi finantate din fonduri structurale incepand din anul 2007, a declarat astazi primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu, la finalul reuniunii cu ministrii responsabili cu cele sapte Programe Operationale pentru fondurile structurale.
"teava pe care se duc proiecte la Bruxelles e plina si nu are aer inauntru - proiectele sunt pregatite”, a spus primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu.

in sedinta de Guvern de saptamana viitoare vor intra in analiza Executivului cele cinci Programe Operationale care au fost finalizate de ministere:
Mediu, Transport, Dezvoltare Resurse Umane, Programul Operational Regional si cel pentru Asistenta Tehnica. Peste doua saptamani, Executivul va aproba si ultimele doua programe operationale: Cresterea Competitivitatii Economice si Dezvoltarea Capacitatii Administrative, programe pentru care Comisia Europeana trebuie sa trimita documentul de pozitie in zilele urmatoare.

Dupa aprobarea de catre Guvern, Ministerul Finantelor va transmite Comisiei Europene Programele Operationale, conform procedurii comunitare. Comisia va analiza Programele si trebuie sa finalizeze procedura de aprobare in maximum patru luni.

“Romania este in timp cu depunerea Programelor Operationale”, a declarat ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu. El a subliniat ca toate programele operationale si Cadrul Strategic de Referinta au fost elaborate in stransa colaborare cu Comisia Europeana: fiecare minister a trimis la Bruxelles variante ale programelor si a primit observatii de la Comisie.

Ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, a declarat ca pentru a optimiza absorbtia fondurilor structurale, autoritatile romane intentioneaza ca, in acord cu Comisia Europeana, sa inceapa implementarea unor proiecte inca inainte de aprobarea finala a Programelor Operationale de catre Comisie. Aceasta masura ar implica un anumit risc, respectiv ca unele dintre programele finantate la inceput cu bani romanesti sa nu fie aprobate in cadrul programelor operationale. „Acest risc merita asumat deoarece Romania incepe mai repede implementarea proiectelor eligibile pentru bani europeni, cu atat fondurile vor fi mai bine absorbite.”, a spus ministrul Vladescu.

Ministrul Finantelor a mai aratat ca anul 2010 este anul de referinta pentru orice calcule referitoare la rata de absorbtie a Romaniei. Primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu a subliniat ca „primul an, 2007, va fi cu siguranta unul cu rezultate modeste”, dar portofoliile de proiecte care deja exista in ministere vor permite Romaniei sa aiba un grad de absorbtie ridicat.

Spre exemplu, pe Programul Operational Regional, Ministerul Integrarii Europene are proiecte pregatite in valoare de 374 milioane de euro, Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor are proiecte in domenii ca managementul apelor sau al deseurilor. Ministerul Muncii si cel al Educatiei au pregatit un portofoliu de aproximativ 1000 de proiecte finantabile prin Programul Operational Dezvoltarea Resurse Umane. Aceste proiecte, desi nu au valoare foarte ridicata, sunt foarte usor de implementat, fiind sesiuni de training pentru specializarea personalului.

„in bugetul de stat pe anul 2007 au fost prevazute 455 milioane de euro pentru co-finantarea proiectelor, iar daca luam in calcul o co-finantare de minim 15%, aceasta ne-ar permite demararea de programe in valoare de 3 miliarde de euro, fonduri structurale, in anul 2007”, a spus premierul Tariceanu.

Cheltuielile pentru proiectele care vor fi finantate din fonduri structurale sunt eligibile incepand cu data de 1 ianuarie 2007, chiar daca Programele Operationale vor fi aprobate abia in semestrul doi al acestui an. Cu alte cuvinte, daca un proiect va fi aprobat pentru finantare in cadrul unui anumit program operational in luna iulie, iar el este implementat inca din ianuarie 2007, vor fi decontate din fonduri structurale toate cheltuielile, nu numai acelea de dupa iulie.

Guvernul Romaniei - Biroul de presa - 25.01.2007

Vizualizări: 98