Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

14 filme finantate de UE pe ecran la Cannes

Paisprezece pelicule, la realizarea cărora Uniunea Europeană a contribuit, prin programul MEDIA, cu peste 900 000 de euro, vor putea fi vizionate la Festivalul internațional al filmului de la Cannes, a cărui ediție cu numărul 61 debutează astăzi. Înalta vizibilitate a filmului european se va sărbători la 19 mai, când pe Croazetă se marchează Ziua Europei și când, la invitația președintelui Comisiei Europene José Manuel Barroso, a comisarului european pentru mass-media Viviane Reding și a lui Gilles Jacob, președintele festivalului, miniștrii audiovizualului din țările UE se vor reuni aici pentru a discuta despre cooperarea cinematografică internațională și pentru a aduce un omagiu deosebit cineastului portughez Manoel de Oliveira. Manifestările dedicate Zilei Europei de la Cannes vor fi prezidate anul acesta de regizorul român Cristian Mungiu, câștigătorul trofeului Palme d'Or la ediția precedentă.
„Europa are toate motivele să se mândrească cu diversitatea culturală și cu răsunetul mondial al impetuoasei sale cinematografii”, a declarat José Manuel Barroso, președintele Comisiei Europene. „Producții europene ca «La Môme», «Das Leben der Anderen», «Belle toujours» sau «Kontroll» au triumfat la festivaluri internaționale și au fost văzute de milioane de oameni, purtând pretutindeni în lume mesajul că Europa înseamnă «unitate în diversitate».”
„Filmele europene figurează pe bună dreptate la loc de frunte în programul festivalului Cannes 2008. Cu toate acestea, realizatorii europeni continuă să se confrunte cu importante provocări în Europa și pe piețele internaționale”, observă Viviane Reding, comisarul european pentru societatea informațională și mass-media. „De aceea, cu ocazia Zilei Europei de la Cannes, vom explora noi căi de a forma parteneriate la nivel mondial, bazate pe cooperare și reciprocitate, pentru o promovare mai activă a coproducțiilor și a distribuirii în comun a filmelor.”
Președintele Barroso va deschide reuniunea ministerială de la 19 mai, plasată sub deviza multilingvă „Cinema, Dianying yan, Kino, Chalchitra, Cine: Făurind o lume a schimburilor”. Miniștri, realizatori și profesioniști din industria cinematografică vor discuta modalitățile de a intensifica schimburile audiovizuale între țările UE și de a valorifica noile acorduri comerciale și de cooperare dintre UE și alte zone ale lumii. Participanții vor căuta, de asemenea, noi mecanisme de stimulare a inițiativelor comune ale distribuitorilor de film, ale operatorilor de săli și ale centrelor de formare profesională cinematografică din Europa și din afara ei.
La dezbatere și-au confirmat deja prezența 12 miniștri, printre care cei din Franța, Germania, Letonia, Portugalia, Regatul Unit, Slovenia și Ungaria. Este așteptat și ministrul culturii din Croația, primul stat candidat care s-a alăturat programului MEDIA prin documentele semnate nu de mult (IP/08/450).
În seara zilei de 19 mai, în cinstea portughezului De Oliveira, se va proiecta la Cannes primul său film, „Douro, faina fluvial” din 1930 – un moment special și pentru președintele Barroso, care a comentat: „Aștept cu nerăbdare acest eveniment cultural deosebit, fiindcă am admirat întotdeauna opera lui Manoel de Oliveira și pentru că acțiunea filmului se desfășoară în locurile în care am copilărit.”
Context:
Dintre peliculele cofinanțate de MEDIA, două au repurtat deja succese peste ocean anul acesta, cucerind premii Oscar – „Falsificatorii” (Die Fälscher/Austria-Germania), pentru cel mai bun film străin, și „La vie en rose” (La Môme/Franța), pentru cea mai bună actriță și cel mai bun machiaj (IP/08/298). Anul trecut, selecția de la Cannes a cuprins 11 producții susținute financiar de UE (IP/07/676).

Sursa: Comisia Europeana

Vizualizări: 88