Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

#COVID19 Apel al comunității de afaceri: Statul român ar trebui să se comporte ca un coacționar responsabil în toate companiile românești

Astăzi, comunitatea de afaceri a transmis un manifest către Președinte, Parlament și Guvern pentru salvarea economiei românești în contextul actual al pandemiei de COVID-19. fonduri-structurale.ro este unul dintre susținătorii demersului. 

Comunitatea de afaceri a tras un semnal de alarmă cu privire la regândirea modului în care statul român trebuie să intervină, în sensul unei abordări extraordinare într-o situație extraordinară: „Credem că statul român ar trebui ca în condițiile prezente să se comporte precum un coacționar responsabil în toate companiile românești.”

Propuneri 

  1. Propunerea I - Intervenție de până la 15% din PIB.

Conform manifestului, la nivelul actual al PIB-ului nominal al României și impactului estimat, intervenția de stat în economie ar trebui să fie substanțială, propunerea fiind de până la 15% din PIB - cca. €30 miliarde €. Aceasta ar trebui să se manifeste ca suport direct al statului, prin injecții de cash și forme de garantare a creditării economiei, inclusiv pentru gospodăriile/persoanele afectate, precum și mărirea semnificativă a investițiilor publice - peste nivelul inițial bugetat pentru 2020.

  1. Propunerea II - Aparatul de stat trebuie adaptat - Solidaritate între mediul public și cel privat

Documentul arată că există riscul ca această criză să devină o dovadă în plus a faptului că statul nu își asumă responsabilitatea necesară atât față de angajații din mediul privat, cât și față de cei de la stat. Reducerea cheltuielilor aparatului de stat trebuie să devină o prioritate pentru a trece cu bine prin criză. Analiza mediului de afaceri indică faptul că în timp ce în mediul privat au fost încă din primele săptămâni ale crizei peste un milion de contracte de muncă suspendate, cu o posibilă creștere către 2 milioane în următoarele săptămâni, plus alte sute de mii de contracte cu salarii reduse din cauza crizei, angajații din mediul de stat nu au fost în niciun fel afectați de criza COVID19, din punct de vedere al veniturilor, până în acest moment.

Consecințe negative posibile ale neimplicării Statului

  • Multe companii românești insuficient capitalizate nu vor putea supraviețui acestei crize;
  • Lipsa intervenției acum poate arunca România într-o recesiune lungă și profundă, cu mult peste cea înregistrată în 2009, deoarece criza de acum este una mult mai gravă, iar țara noastră ar putea astfel pierde tot avansul realizat în ultimii ani pe drumul către convergența la media Uniunii Europene - ca țară care a avut cea mai mare creștere procentuală din întregul bloc comunitar, către media UE, în toată această perioadă - cu foarte slabe șanse de a mai reveni semnificativ pe creștere în următoarea decadă, până în 2030 sau poate pe termen și mai lung.

Soluții propuse

  • Crearea unui grup de criză economică la care să adere toți cei care pot contribui la soluții (Guvernul României, partidele politice din Parlament, bancheri, mediul de afaceri) și care, luând în calcul propunerea de mai sus să o analizeze în baza cifrelor reale din economie și să dea un răspuns dacă și în ce măsură o „terapie de șoc", așa cum o vede mediul de afaceri este posibilă și viabilă și în România, similar cu alte state. 
    • Specialiștii din domeniile strategice împreună cu antreprenori și lideri de companii cu impact în economie ar trebui să colaboreze activ pentru a realiza o strategie națională pentru ca după trecerea crizei medicale să nu avem de-a face cu pagube iremediabile ale economiei românești.

Argumentele propunerilor prezentate pot fi consultate în manifest.

Vizualizări: 583