Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Șomajul tehnic - Se estimează un milion de beneficiari ai sprijinului. Președinte ANOFM: Plățile ar putea fi făcute în cel mai scurt timp

Astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru, a făcut noi precizări referitoare la numărul estimativ de persoane care vor beneficia de șomajul tehnic, fiind totodată menționat și numărul de cereri depuse până în acest moment.

În urma declarațiilor de astăzi, ministrul Muncii a specificat același număr estimativ de un milion de persoane beneficiare ale șomajului tehnic, în concordanță cu declarațiile din data de 28 martie 2020, unde, pe lângă numărul de beneficiari, a precizat și un impact bugetar de 4 miliarde lei. 

Avem o estimare de un milion de persoane care ar putea fi beneficiarele sprijinului nostru în aplicarea prevederilor Ordonanței cu privire la șomajul tehnic.

Fondurile vor fi trimise în cel mai scurt timp, iar deși cadrul legal menționează un termen de 15 zile de la primirea documentelor complete, potrivit ministrului, vor fi făcute toate eforturile ca aceste fonduri să fie primite cât mai repede. 

Vreau să evit situația în care oamenii vor rămâne fără nicio formă de venit.

Ministrul a reamintit că măsurile se adresează celor care lucrează în forme legale, care desfășoară activități afectate în mod evident de efectele acestei crize: „Vom insista pe faptul că aceste măsuri se adresează celor a căror activitate a fost închisă ca urmare a deciziilor autorităților, respectiv a fost afectată în mod vizibil de efectele crizei pe care o traversăm împreună.”

În cadrul conferinței, Victor Picu, președintele Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă a precizat numărul cererilor depuse la nivelul Agențiilor Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă. Astfel, începând cu data de 1 aprilie, la prima oră, au fost primite solicitări pentru plata șomajului tehnic, iar până astăzi au fost depuse peste 25.000 cereri pentru aproximativ 240.000 de agajați. Județul Cluj se află pe primul loc cu cereri depuse pentru peste 30.000 de salariați. 

Totodată, președintele ANOFM a precizat faptul că „AJOFM-urile lucrează la capacitate maximă pentru ca plățile să fie efecuate în cel mai scurt timp cu putință.”

În momentul de față, conform ministerului Muncii, sunt 884.349 contracte individuală de muncă suspendate, din care:

  • 274.870 – Industria prelucătoare
  • 179.041 –  Comert cu ridicata și cu amănuntul; 
  • 116.584 – Hoteluri și restaurante

Contracte individuale de muncă încetate sunt 180.170, din care:

  • 35.501 - Comerț cu ridicata și amănutul;
  • 31.185 - Industria prelucrătoare
  • 22.313 - Construcții

Reamintim că din 30 martie și până ieri, numărul contractelor suspendate a crescut cu 363,779, adica 72,93%, iar numărul contractelor încetate a crescut cu 62,494, adică 56,12%.

Situația contractelor individuale suspendate/încetate în perioada 30 martie - 02 aprilie este disponibilă aici.

Ana-Maria Radu,

www.fonduri-structurale.ro

Vizualizări: 85