Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

#COVID19 Deputații europeni solicită urgentarea aprobării unui plan de urgență pentru 2021 ca urmare a pandemiei de COVID-19

Conform unui comunicat oficial emis ieri, 02 aprilie 2020, având în vedere criza de sănătate și întârzierile ulterioare pentru a găsi un acord în timp util cu privire la noul buget pe termen lung al UE, europarlamentarii își reiterează apelul pentru un plan de urgență aferent 2021.

Deși lucrul la stabilirea următorului cadru financiar multianual (CFM) 2021-2027 trebuie să continue și să țină seama pe termen lung de căderea cauzată din pricina crizei actuale de sănătate, este cu atât mai urgent ca Comisia să propună un plan de urgență care va intra în vigoare la 1 ianuarie 2021, luând în considerare întârzierile pentru un acord de CFM în timp util din cauza crizei COVID-19, au subliniat președintele și coordonatorii Comisiei pentru bugete.

Planul de urgență ar trebui, de asemenea, să poată aborda consecințele imediate ale situației de urgență COVID-19, în conformitate cu măsurile pozitive realizate în bugetul 2020 în ceea ce privește reorientarea și consolidarea instrumentelor existente.

În ceea ce privește CFM, europarlamentarii au solicitat recent o actualizare a propunerii actuale din mai 2018. Aceștia au salutat declarația pozitivă și promptă a președintelui Comisiei, Ursula von der Leyen, respectiv „Comisia va propune modificări în propunerea CFM care vor permite soluționarea crizei coronavirusului. Acesta va include un pachet de stimulare care va asigura menținerea coeziunii în cadrul Uniunii prin solidaritate și responsabilitate."

Context

Membrii Comisiei pentru bugete au solicitat în mod repetat un plan de urgență pentru bugetul anului viitor, care să ofere o plasă de siguranță pentru a proteja beneficiarii programelor Uniunii, asigurând continuitatea finanțării și a punerii în aplicare.

Întrucât bugetul actual pe termen lung al UE va fi finalizat la 31 decembrie 2020, UE are nevoie de un nou orizont de planificare bugetară pentru următorii șapte ani. Astfel, Comisia UE a prezentat planurile pentru următorul cadru financiar multianual 2021-2027 în mai 2018. Parlamentul European și-a adoptat poziția în noiembrie 2018 și a confirmat-o în octombrie 2019. Consiliul European nu a fost în măsură să convină asupra unei pozițiii încă. Parlamentul trebuie să aprobe CFM înainte ca acesta să intre în vigoare.

Ana-Maria Radu,

www.fonduri-structurale.ro

Sursa: Parlamentul European

Vizualizări: 178