Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

#COVID19 Consiliul European a adoptat măsurile pentru eliberarea imediată a fondurilor! Actele legislative vor intra în vigoare începând cu 1 aprilie

Conform unui comunicat oficial, Consiliul a adoptat astăzi două acte legislative pentru eliberarea rapidă a finanțării din bugetul UE pentru combaterea crizei de COVID-19. Unul dintre acte modifică regulile fondurilor structurale și de investiții, în timp ce celălalt extinde domeniul de aplicare al Fondului de solidaritate al UE.

Inițiativa pentru investiții în răspunsul la coronavirus (Corona Response Investment Initiative) va oferi statelor membre acces la 37 de miliarde de euro din bani de coeziune pentru consolidarea sistemelor de asistență medicală, precum și pentru sprijinirea întreprinderilor mici și mijlocii, a schemelor de lucru pe termen scurt și a serviciilor comunitare.

Din total, aproximativ 8 miliarde de euro vor proveni din prefinanțarea necheltuită în 2019 în cadrul fondurilor structurale. Noua măsură permite statelor membre să cheltuiască banii neutilizați pentru a atenua impactul pandemiei în loc să-l returneze la bugetul UE. Alți 29 de miliarde de euro vor fi plătiți din alocări care ar fi trebuit să fie scadente la sfârșitul acestui an.

Cheltuielile vor fi disponibile începând cu 1 februarie 2020 pentru a acoperi costurile deja suportate în eforturile de a salva vieți și de a proteja cetățenii.

De asemenea, statele membre vor avea o mai mare flexibilitate pentru a efectua transferuri între programele politicii de coeziune, pentru a redirecționa resursele către cele mai necesare.

De asemenea, Consiliul a modificat domeniul de aplicare al Fondului de solidaritate al UE pentru a include urgențe de sănătate publică, pe lângă catastrofele naturale. Acest lucru va ajuta statele membre și țările de aderare să răspundă nevoilor imediate ale oamenilor în timpul pandemiei coronavirusului.

Pașii următori

Având în vedere urgența situației, ambele acte legislative vor fi publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene la 31 martie și vor intra în vigoare la 1 aprilie 2020.

Ana-Maria Radu,

www.fonduri-structurale.ro

Sursa: Consiliul European 

Vizualizări: 618