Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Ce măsuri a adoptat Comisia Europeană pentru sprijinirea sectorului agroalimentar

În contextul pandemiei de coronavirus, sectorul agroalimentar al Uniunii Europene își demonstrează reziliența și continuă să le ofere europenilor alimente sigure și de înaltă calitate.

Conform unui comunicat oficial, fermierii și producătorii se confruntă cu dificultăți și cu o presiune crescândă. Asigurarea securității alimentare și a unui lanț eficace de aprovizionare cu alimente pe întregul continent rămâne una dintre prioritățile Comisiei.

Comisia continuă să monitorizeze îndeaproape toate piețele agricole și comerțul cu produse alimentare, observatoarele UE ale piețelor fiind actualizate regulat. În cadrul reuniunii prin videoconferință de ieri, comisarul pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, le-a prezentat miniștrilor agriculturii din UE o perspectivă de ansamblu asupra situației.

De la începutul crizei, Comisia a adoptat următoarele măsuri pentru sprijinirea sectorului agroalimentar:

  • Prelungirea perioadei de depunere a cererilor de plată în cadrul PAC: Noul termen-limită pentru depunerea cererilor va fi acum 15 iunie 2020, în loc de 15 mai, fermierii beneficiind astfel mai multă flexibilitate în ceea ce privește completarea cererilor, în aceste vremuri dificile și fără precedent. Prelungirea a fost deja comunicată Italiei, iar Comisia pregătește măsurile juridice necesare pentru punerea în aplicare a prelungirii în toate statele membre.

Mai multe detalii aici.

  • Ajutoare de stat mai mari: În temeiul nou adoptatului Cadru temporar pentru ajutoare de stat, fermierii pot beneficia acum de un ajutor maxim de 100 000 EUR per fermă, iar societățile de prelucrare și de comercializare a alimentelor pot beneficia de un ajutor maxim de 800 000 EUR. Aceste cuantumuri pot fi completate de ajutoare de minimis, un tip de sprijin național specific sectorului agricol, care poate fi acordat fără aprobarea prealabilă a Comisiei. Plafonul aferent acestor ajutoare a fost majorat recent la 20 000 EUR (și până la 25 000 EUR în anumite cazuri). Așadar, în temeiul cadrului temporar, sprijinul național total care poate fi acordat unei ferme se ridică la 120 000 EUR (sau la 125 000 EUR).

Mai multe detalii aici.

  • Fluxul continuu al produselor alimentare în întreaga UE: Comisia își coordonează îndeaproape deciziile cu cele ale statelor membre pentru a asigura funcționarea pieței unice a bunurilor prin crearea „culoarelor verzi”. Aceste culoare verzi, bazate pe punctele esențiale desemnate de trecere a frontierelor, vor avea controale la trecerea frontierei care nu vor depăși 15 minute. Acum se permite trecerea tuturor mărfurilor, inclusiv a produselor agroalimentare.

Mai multe detalii aici.

Sursa: Reprezentanța Comisiei Europene în România

Vizualizări: 90