Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

#COVID19 Declarații înainte de votul Parlamentului European cu privire la măsurile propuse de Comisie: Deputații europeni propun un plan Marshall al UE

Joi, 26 martie 2020, a avut loc o ședință plenară extraordinară la Bruxelles, în contextul pandemiei de COVID-19

Înainte de votul propriu-zis al Parlamentului European cu privire la măsurile propuse de Comisia Europeană, aprobate în primă fază de Consiliu, deputații au cerut ca țările UE să colaboreze și să mențină deschiderea frontierelor interne pentru a permite livrarea de echipamente și bunuri medicale.

Conform comunicatului oficial, respectând precauțiile sanitare stricte, europarlamentarii conduși din toate grupurile politice s-au adunat joi într-o sesiune specială la Bruxelles, în timp ce alții au participat la dezbatere de acasă. Datorită procedurilor speciale instituite, toți eurodeputații au putut să își exprime voturile de la distanță: 687 de europarlamentari au participat la primul vot pentru a aproba procedura de urgență.

Declarații 

Deschizând dezbaterea, președintele David Sassoli a reiterat că Parlamentul nu va înceta să funcționeze în ciuda pandemiei: „Acesta este singurul mod în care putem servi oamenii, servi comunitățile noastre și lucrătorii de asistență medicală care se sacrifică în secțiile spitalelor noastre din Europa”, a spus președintele. „Parlamentul va îndeplini în continuare rolul său democratic”, a adăugat el.

Subliniind nevoia de acțiune comună și păstrarea pieței unice, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat: „Când am avut nevoie de spiritul „toți pentru unul ”, mulți au răspuns „doar pentru mine”. Dar lucrurile se îmbunătățesc acum. Libera circulație a mărfurilor și serviciilor este singura modalitate de a ajunge la livrări acolo unde sunt necesare. A pune bariere între noi pur și simplu nu are sens! Cetățenii Europei își vor aminti deciziile și acțiunile pe care le luăm".

Deciziile de astăzi (n.r. ieri) nu sunt decât un prim pas”, a declarat Javier Moreno Sánchez (S&D, ES), subliniind necesitatea de a propune, de asemenea, măsuri precum un plan Marshall al UE, finanțat de un nou instrument european comun de datorii și un fond european pentru șomaj, pentru a contribui la atenuarea consecințelor economice și sociale ale crizei COVID-19.

Ska Keller (Greens / EFA, DE) a cerut să fie extins ajutorul și la Balcanii de Vest. Aceștia solicită ajutor financiar pentru persoanele care și-au pierdut veniturile și pentru a asigura stabilitatea țărilor UE. Grupul Verzilor (Greens) au solicitat ajutor financiar pentru persoanele care și-au pierdut veniturile, pentru a asigura stabilitatea țărilor UE.

Derk Jan Eppink (ECR, NL) a propus un răspuns pragmatic diferit la criză. „Noile obligațiuni euro sau „coronabonds” nu ar fi o modalitate eficientă de a revitaliza economia europeană. Oamenii au nevoie urgentă de bani. Băncile centrale naționale ar trebui în schimb să acorde credite cetățenilor și companiilor noastre cu dobândă zero.”

Informația pe scurt:

  • 687 de europarlamentari au participat la primul vot al plenului special pentru a trata măsurile de urgență COVID-19
  • Deputații au solicitat consolidarea solidarității între statele membre pentru a face față provocărilor
  • Măsurile pe termen lung ale UE trebuie să diminueze impactul economic și să investească mai mult în cercetători

Ana-Maria Radu,

www.fonduri-structurale.ro

Sursă date și foto: Parlamentul European

Vizualizări: 163