Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

#COVID19 COVID-19: Pachetul de măsuri aprobat de Guvern în vederea stabilizării economice a companiilor. 5 miliarde de lei credite pentru IMM-uri!

În cadrul ședinței de guvern ce a avut loc ieri seară, premierul Ludovic Orban a prezentat setul de măsuri aprobat de Guvern în vederea stabilizării economiei naționale ca urmare a pandemiei de COVID-19.

Printre măsurile luate, se numără următoarele:

  • Majorarea printr-o OUG a plafonului de garantare a creditelor pentru IMM-uri prin intermediul Fondului de Garantare, astfel:
    • În primă fază cu 5 miliarde
    • Conform prim-ministrului, Guvernul este pregătit de o majorare cu încă 5 miliarde a Fondului de Garantare, dacă este necesar. Mai mult decât atât, dacă este nevoie, conform prim-ministrului, majorarea plafonului de garantare poate ajunge și la 15 miliarde.
    • Mai multe detalii aici.

Practic garantăm credite pentru investiții și pentru asigurarea capitalului de lucru. Dobânda e subvenționată 100%. Garanția funcționează pentru 90% din credite, în cazul celor de până într-un milion și de 80% pentru creditele de peste un milion.”

Confom ministrului, s-a decis asigurarea rambursării de TVA în limita sumei de 9 miliarde, pentru a asigura fluxuri de capital, injecții de capital către companii prin intermediul rambursării TVA, pentru a permite companiilor care își desfășoară activitatea să beneficieze de capilul de lucru necesar pentru funcționare.

  • Asigurarea plății angajaților care intră în șomajul tehnic, astfel:
    • Decizia este de a plăti din bugetul fondului de șomaj 75% din salariul brut, cât este practic indemnizația lunară pentru șomaj tehnic, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut.

În acest sens, ministrul Fondurilor Europene a anunțat setul de măsuri luate pentru sprijinirea sistemului medical și a mediului de afaceri românesc, în valoare de 680 de milioane de euro, astfel:

  • pentru plata angajaților aflați în șomaj tehnic conform legislației, Ministerul Fondurilor Europene va deconta 300 de milioane de euro, echivalentul a aproximativ 620.000 de salarii. Vor fi susținute astfel firmele din sectoarele economice care întâmpină dificultăți precum turism, transporturi sau alimentație publică și import-export.
    • fondurile europene vor fi accesate de către Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) din subordinea Ministerului Muncii, urmând ca această instituție să ofere sprijinul financiar angajaților care intră în șomaj tehnic.

Fonduri europene pentru sănătate 

Conform comunicatului oficial, pentru sănătate vor fi alocate alte 350 de milioane de euro necesari serviciilor medicale, inclusiv achiziționării de teste pentru depistarea COVID-19, dar și echipamentelor de protecție și aparaturii de ventilare mecanică.

Cheltuielile cu hrana alocate populației aflate în carantină timp de 14 zile se ridică la 30 milioane de euro, ceea ce înseamnă aproximativ 335.000 de persoane.

Urgentarea aprobării până la sfârșitul lunii martie a proiectelor depuse de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență

Alte 682 de milioane de euro, cea mai mare finanțare primită până în prezent de IGSU, vor fi alocate măsurilor de combatere a răspândirii virusului COVID-19”, conform ministrului Boloș.

Complementar măsurilor deja aprobate în ședința de Guvern, conform comunicatului, Ministerul Fondurilor Europene a solicitat Comisiei Europene adoptarea de urgență a unui pachet integrat de măsuri care va permite sprijinirea economiei, în special în perioada ce va urma după deblocarea stării actuale de urgență. Se are în vedere:

  • flexibilizarea condițiilor de modificare a programelor operaționale
    • în vederea sprijinirii implementării eficiente a programelor și pentru evitarea riscului de dezangajare ce poate apare în această perioadă.
  • mutarea justificării sumelor prefinanțate la sfârșitul perioadei de implementare a proiectelor, dar și alte măsuri necesare asigurării capitalului de lucru, ridicând pe cât posibil presiunea de pe bugetul de stat.

Ana-Maria Radu,

www.fonduri-structurale.ro

Sursa: Guvernul României & Ministerul Muncii & Ministerul Fondurilor Europene

Vizualizări: 566