Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

„Circulația artelor spectacolului europene” și „Sprijin pentru sectorul teatrului”, pe lista apelurilor ce vor fi lansate anul acesta în cadrul Programului RO-Cultura

Potrivit planului de lucru pentru implementarea Programului Europa Creativă, anul acesta se vor lansa două noi acțiuni în pregătirea viitorului cadru de finanțare din perioada 2021-2027: „Circulația artelor spectacolului europene” și „Sprijin pentru sectorul teatrului”. Ambele sunt în acord cu prioritățile Noii agende europene pentru cultură, care a anunțat inițiative specifice în majoritatea sectoarelor culturale mature (de exemplu, muzica sau industria cărții).

„Circulația artelor spectacolului europene”

Prima acțiune își propune să faciliteze circulația transfrontalieră a artelor spectacolului (piese de teatru, festivaluri, producții de dans, de circ etc.). 

Sprijinul se va acorda pentru inițiative care oferă soluții de depășire a obstacolelor critice din calea circulației artelor spectacolului dincolo de granițele naționale: barierele lingvistice pentru teatru, logistica și costurile de călătorie, asigurările, drepturile de autor etc. 

În 2020 acțiunea va consta în testarea unui „Fond pentru circulația artelor” care va ajuta artele spectacolului să acopere costurile suplimentare pentru punerea în scenă a spectacolelor live la nivel transnațional. Licitația va fi lansată în aprilie-iunie a.c. și prin intermediul său va fi selectat un singur beneficiar. Vor fi prioritizate consorțiile care includ organizații relevante din mai multe arte ale spectacolului. 

Bugetul alocat licitației este de 2 milioane €.

„Sprijin pentru sectorul teatrului”

Cea de-a doua acțiune va fi dedicată dezvoltării unei abordări europene strategice pentru sectorul teatrului, similar cu demersurile realizate în cazul muzicii, prin inițiativa Muzica mișcă Europa. 

Întâi vor fi identificare problemele cu care se confruntă sectorul teatrului în raport cu obiectivele generale ale Programului Europa Creativă. Apoi, vor fi create măsuri de sprijin la nivel european pentru circulația transnațională, instruire, profesionalizare, teatru digital, colectare de date, educație, integrare socială, dezvoltarea publicului, promovarea internațională etc. În 2020, acțiunea va consta în realizarea unui studiu general despre ecosistemul teatrului, urmat de un prim dialog cu sectorul pentru discutarea problemelor identificate înainte de testarea acțiunilor de sprijin. 

Licitația va fi lansată în aprilie-iunie a.c. și are un buget de 500.000 €. 

Pentru mai multe detalii cu privire la apelurile deschise în cadrul Programului RO-Cultura, click aici.

Sursa: Biroul Europa Creativă România

Vizualizări: 207