Orientările CE privind măsurile la frontieră menite să protejeze sănătatea și să mențină disponibilitatea bunurilor și serviciilor esențiale

Comisia Europeană a prezentat luni, 16 martie, orientări adresate statelor membre cu privire la măsurile de gestionare a frontierelor în materie de sănătate în contextul situației de urgență privind pandemia de COVID-19. Scopul este de a proteja sănătatea cetățenilor, de a asigura tratamentul adecvat al persoanelor care trebuie să călătorească și de a menține disponibilitatea bunurilor și serviciilor esențiale. 

Orientările stabilesc principii pentru o abordare integrată a gestionării frontierelor cu scopul de a proteja sănătatea, menținând în același timp integritatea pieței interne.

Protejarea sănătății oamenilor

Persoanele identificate ca prezentând un risc de răspândire a COVID-19 ar trebui să aibă acces la asistență medicală adecvată, fie în țara de sosire, fie în țara de plecare, iar acest lucru ar trebui coordonat între cele două state.

Este posibil ca orice persoană care intră pe teritoriul național să fie supusă unor controale sanitare fără introducerea formală a controalelor la frontierele interne. Diferența dintre controalele sanitare normale și controalele la frontieră constă în posibilitatea de a refuza accesul persoanelor individuale. Persoanelor bolnave nu ar trebui să li se refuze intrarea, ci să li se acorde acces la asistență medicală.

Statele membre pot reintroduce controalele la frontierele interne din motive de politici publice, care, în situații extrem de grave, pot include sănătatea publică. Astfel de controale la frontieră ar trebui organizate pentru a preveni apariția unor număr mare de oameni într-un singur loc (de exemplu, cozile), mărind astfel posibilitatea răspândirii virusului. Statele membre ar trebui să se coordoneze pentru a efectua controale medicale doar de o parte a frontierei.

Toate controalele la frontieră ar trebui să se aplice proporțional și ținând cont de sănătatea oamenilor. Statele membre trebuie să primească întotdeauna cetățenii și propriii rezidenți și ar trebui să faciliteze tranzitul altor cetățeni și rezidenți ai UE care se întorc acasă. Cu toate acestea, statele membre pot lua măsuri precum impunerea unei perioade de autoizolare, în cazul în care aceste cerințe corespund cu cele adresate cetățenilor lor.

Statele membre ar trebui să faciliteze trecerea graniței pentru lucrătorii transfrontalieri, în special, dar nu limitat la cei care lucrează în sectorul sănătății și industriei alimentare, precum și pentru alte servicii esențiale (de exemplu, îngrijirea copiilor, persoanelor în vârstă, personalul critic pentru utilități).

Asigurarea fluxului de bunuri și servicii esențiale

Libera circulație este fundamentală pentru menținerea disponibilității mărfurilor. Acest lucru este deosebit de important pentru cele esențiale, cum ar fi proviziile de alimente, inclusiv efectivele de animale, echipamentele medicale vitale, precum și cele de protecție. La un nivel mai general, măsurile de control nu ar trebui să provoace perturbări grave ale lanțurilor de aprovizionare, ale serviciilor esențiale de interes general și ale economiilor naționale, respectiv a economiei UE în ansamblu. Statele membre ar trebui să desemneze culoare prioritare pentru transportul de mărfuri (de exemplu, prin „culoare verzi”).

Pe baza aceluiași principiu, circulația în condiții de siguranță pentru lucrătorii din domeniul transporturilor, inclusiv pentru mecanicii de tren și soferii de camion, piloții și personalul de bord, este un factor esențial pentru a asigura circulația adecvată a bunurilor și a personalului cheie.

Comunicatul arată că nu ar trebui să se impună certificări suplimentare pentru mărfurile care circulă în mod legal pe piața unică a UE. Potrivit Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară, nu există nicio dovadă că alimentele reprezintă o sursă de transmitere a COVID-19.

Sursa: Reprezentanța Comisiei Europene în România