COVID-19: Măsuri comunicate de autoritățile de management pentru beneficiarii finanțărilor europene
În contextul declarării de pandemie de Organizația Mondială a Sănătății, referitoare la coronavirus, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerul Fondurilor Europene și Autoritatea de Management a Programului România-Ungaria au transmis informații de urmat pentru beneficiari, astfel:
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale
Dat fiind faptul că activitatea AFIR necesită interacțiunea cu beneficiarii FEADR, este necesar să se stabilească anumite măsuri pentru organizarea activității, din punct de vedere al proiectelor aflate în implementare.
Astfel, se vor avea în vedere următoarele măsuri:
- Pentru proiectele pentru care s-au depus tranșele intermediare de plată se va realiza analiza de risc pentru extragerea eșantionului de proiecte care trebuie verificat la locul investiției, urmând ca vizita la locul investiției să se realizeze la următoarea tranșa de plată. Astfel, experții vor putea sa autorizeze plata doar în urma verificării documentare a dosarului cerere de plată.
- Pentru proiectele pentru care s-au depus cererile de plată tranșa finală, experții vor efectua vizita la locul investiției conform procedurilor în vigoare, cu amendamentul ca, acolo unde în urma analizei efectuate la nivelul conducerii CRFIR/OJFIR se consideră ca zona este una cu risc ridicat, se poate autoriza plata catre beneficiari, fără a mai fi necesară vizita la locul investiției. În acest sens, pentru fiecare proiect pentru care nu se efectuează vizita la locul investiției, se va întocmi o notă care va fi aprobată de DGA CRFIR sau Directorul OJFIR care va fi atașată dosarului administrativ al proiectului. În cazul proiectelor pentru care tranșa finală a fost platită fără vizita la fața locului, DGA CRFIR și Directorul OJFIR se vor asigura că această verificare se va efectua de către serviciile tehnice în perioada imediat următoare întreruperii restricțiilor cauzate de COVID 19.
- Proiectele care au fost cuprinse în eșantionul de control pe teren (OTSC) de 5% și pentru care nu s-a efectuat încă vizita pe teren vor fi autorizate la plată fară a se mai efectua verificarea pe eșantion (vor fi eliminate din eșantioanele selectate până acum) și vor fi incluse în următoarea solicitare de fonduri.
- Următoarele eșantioane de control pe teren (OTSC) de 5% se anulează, urmând ca toate certificatele de plată care n-au fost eșantionate să fie introduse în populația de eșantionare în momentul în care va înceta situația cauzată de apariția COVID 19.
Ministerul Fondurilor Europene
În contextul riscului de transmitere a COVID-19, Ministerul Fondurilor Europene a adoptat un set de măsuri adresat reorganizării activităților proiectelor finanțate prin fonduri nerambursabile. Măsurile vizează inclusiv angajații MFE și ai structurilor din subordine.
De joi, 12 martie, Ministerul Fondurilor Europene a transmis tuturor beneficiarilor proiectelor derulate prin Programul Operațional Capital Uman (POCU) ca activitățile de comunicare să se desfășoare prin intermediul sistemelor informatice și platformelor de videoconferințe. Pentru mai multe detalii, click aici.
În cursul aceleiași zile, Comitetul pentru Situații de Urgență, a emis Hotărârea nr. 8 prin care beneficiarii de finanțări din fonduri rambursabile sau nerambursabile vor lua măsuri pentru limitarea riscurilor de contaminare cu coronavirus prin orice mijloace:
- fie reorganizarea activităților din contractele de finanțare,
- fie reprogramarea unor acțiuni sau orice altă modalitate care să conducă la gestionarea corespunzătoare a acestei categorii de risc.
Autoritățile de management, organismele intermediare și autoritățile publice centrale și locale pot emite proceduri specifice în relația cu beneficiairi pentru ducerea la îndeplinire a prevederilor.
De asemenea, întrebările pot fi adresate oficial pe platforma de HelpDesk a MFE. Ținând cont de eventualele modificări ale programului de lucru al angajaților instituției și pentru a exista o trasabilitate a solicitărilor de informare, persoanele care apelează la această metodă centralizată de informare trebuie să se înregistreze cu datele de contact unde pot primi precizări.
Conform comunicatului oficiall, se continuă activitățile de lansare a apelurilor de proiecte aflate în lucru, pregătirea programului național de distribuție a gazelor naturale și pregătirea cadrului normativ pentru domeniile noi de accesare a finanțărilor, cum sunt cele de specializare inteligentă/cercetare, respectiv asistență medico-socială.
AM Programul România-Ungaria
Având în vedere că în zona eligibilă a Programului România-Ungaria au fost anunțate rezultate pozitive ale testelor COVID-19 și faptul că, mai multe puncte de trecere a frontierei dintre România și Ungaria au fost închise începând cu data de 12 martie 2020 (respectiv Săcuieni – Letavertes, Salonta – Mehkerek, Turnu – Battonya și Valea lui Mihai – Nyirabrany), Autoritatea de Management a anunțat importanța luării unor măsuri de prevenție, cum ar fi restricționarea circulației persoanelor în timpul acestei pandemii.
În acest sens, se recomandă insistent luarea de măsuri adecvate, precum revizuirea activităților/ evenimentelor planificate în cadrul proiectelor, pentru a stabili care dintre acestea pot fi reprogramate la o dată ulterioară. Dacă apar abateri sau întârzieri, care pot afecta rezultatele proiectului, Beneficiarul Principal ar trebui să facă apel la prevederile contractuale aplicabile în astfel de situații (modificarea calendarului de activități, prelungirea perioadei de implementare a proiectului, suspendarea perioadei de implementare etc.)
Ana-Maria Radu,
Sursa: MADR & MFE & Programul România-Ungaria