Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

#COVID19 Comisia va finanța 17 proiecte de cercetare pentru dezvoltarea de vaccinuri, tratamente și metode de diagnostic împotriva COVID-19

În urma publicării în luna ianuarie a unei cereri de propuneri în valoare de 10 milioane euro, Comisia a asigurat o sumă suplimentară de 37,5 milioane euro alocate cercetării de urgență privind dezvoltarea de vaccinuri, tratamente și metode de diagnostic pentru COVID-19.

Datorită acestei finanțări suplimentare din programul Orizont 2020, Comisia crește la 47,5 milioane euro finanțarea destinată apelului de urgență lansat în luna ianuarie pentru a combate epidemia de COVID-19. Aceasta a permis selectarea a 17 proiecte care implică 136 de echipe de cercetare din întreaga UE și nu numai, care vor începe să lucreze la dezvoltarea de vaccinuri, noi tratamente, teste de diagnostic și sisteme medicale menite să prevină răspândirea coronavirusului, se arată în comunicatul oficial.

Conform comunicatului, Comisia negociază în prezent acorduri de grant cu beneficiarii selectați. Obiectul celor 17 proiecte va fi:

  • Dezvoltarea de noi vaccinuri. Cercetarea se va concentra asupra dezvoltării unui vaccin profilactic și a unui vaccin terapeutic, care vor fi utilizate pentru prevenire și, respectiv, pentru tratament.
  • Teste de diagnosticare rapidă la locul acordării asistenței medicale. Se vor depune eforturi sporite pentru a permite lucrătorilor sanitari din prima linie să pună un diagnostic mai rapid și mai fiabil, care va avea ca rezultat reducerea riscului de răspândire a virusului.
  • Noi tratamente, pentru care se va adopta o abordare dublă. În primul rând, accelerarea dezvoltării de noi tratamente aflate în curs de elaborare (inclusiv peptide terapeutice, anticorpi monoclonali și substanțe antivirale cu spectru larg), iar în al doilea rând, detectarea și identificarea de molecule care ar putea funcționa împotriva virusului, utilizând tehnici avansate de modelare și calcul.
  • Îmbunătățirea epidemiologiei și a sănătății publice, inclusiv a pregătirii și a răspunsului la apariția focarelor. Aceste proiecte vor contribui la dezvoltarea de sisteme de monitorizare mai bune pentru a preveni și pentru a controla în mod eficient răspândirea virusului, precum și pentru a contribui la evaluarea dinamicii sociale.

Sursa: Reprezentanța Comisiei Europene în România

Vizualizări: 233