Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Din 2022, 100 de copii din Ighiu, județul Alba vor învăța la o creșă modernă datorită unei investiții cu fonduri europene

Peste 10 milioane lei vor fi investiți în comuna Ighiu, din județul Alba, printr-un contract de finanțare nerambursabilă prin Programul Operațional Regional 2014-2020 pentru crearea unei creșe în comună. Cei mai tineri 100 de micuți vor beneficia de o infrastructură educațională de nivel antepreșcolar complet nouă, ca urmare a semnării contractului denumit „Înființare creșă de copii în comuna Ighiu, județul Alba”. Astfel, fondurile nerambursabile Regio finanțează prima creșă din această localitate, unde trăiesc peste 7.000 de cetățeni, la numai 12 km de Alba Iulia.

Finanțarea este asigurată în cadrul Axei Prioritară 10, destinată investițiilor în infrastructura de educație, prin inițiative importante pentru întreaga comunitate, pentru dezvoltarea infrastructurii educaționale în mediul rural, acolo unde nu există capacitate de învățământ pentru copii până la 7 ani. La aceste teme răspunde Prioritatea de investiții 10.1 – Investiții în educație și  formare, inclusiv în formare profesională, pentru dobândirea de competențe și învățare pe tot parcursul vieții prin dezvoltarea infrastructurilor de educație și formare. În cadrul acestei axe se pune accent pe creșterea gradului de participare la nivelul educaţiei timpurii şi a învăţământului obligatoriu, în special pentru copii cu risc crescut de părăsire timpurie a sistemului, fiind vorba de un apel dedicat învăţământului antepreşcolar şi preşcolar.

Descrierea generală a investițiilor preconizate:

În acest moment, în Ighiu, copiii preșcolari beneficiază de grădinițe, dar în întreaga comună există 100 de copii antepreșcolari pentru care nu există o creșă. Marea lor majoritate sunt educați acasă, de bunici sau alte rude, iar o parte relativ mică este educată în infrastructura educațională din municipiul Alba-Iulia.

Construcția unei creșe în comuna Ighiu deschide premisele ca tinerele familii să nu aibă tendința migrării la oraș, cu atât mai mult cu cât destul de mulți s-au stabilit recent în comună și, pe de altă parte, s-ar putea chiar ca alte familii tinere din Alba Iulia să-și construiască locuințe și să se stabilească în comună.

Terenul pe care se va construi noua creșă din Ighiu are peste 4.660 mp, iar noua construcție va avea demisol și parter, în suprafață de circa 350mp și respectiv 1700mp. Adiacent clădirii va exista și o terasă acoperită în suprafață de peste 130mp. Dacă la demisolul construcției vor funcționa spațiile tehnice, la parter va fi zona de acces pentru copii și personal educațional (pe două intrări duble). Tot la parter vor exista spații medicale, o zonă administrativă, o spălătorie și o bucătărie cu circuite distincte față de cele ale micuților. În creșa de la Ighiu vor putea fi educați copii împărțiți în 7 grupe, fiecare dintre acestea având un oficiu propriu, dar va exista și o sală de mese comună. În curte vor fi realizate spații de joacă, o parte a incintei fiind și acoperită. Perimetral, incinta va avea o zonă verde, cu platforme și alei exterioare de acces, dar în vecinătatea străzii și a accesului pentru vehicule va fi construită o platformă pentru colectare selectivă a gunoiului menajer.

Sursa: ADR Centru

Vizualizări: 35