Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Programele europene "invatare pe tot parcursul vietii", "Erasmus Mundus" si "Tineret in actiune" vor fi administrate de Agentia Nationala pentru Programe Comunitare

Programele europene „invatare pe tot parcursul vietii”, „Erasmus Mundus” si „Tineret in actiune” vor fi administrate de agentia nationala pentru programe comunitare

Agentia pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale va administra programele comunitare „invatare pe tot parcursul vietii”, „Erasmus Mundus” si „Tineret in actiune”, in perioada 2007-2013, potrivit unei hotarari aprobate de Guvern in sedinta de joi.
Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale este institutie publica cu personalitate juridica, in subordinea Ministerului Educatiei si Cercetarii.

De asemenea, incepand din aceasta luna, Agentia si avea calitatea de Centru National Europass, de Unitate Nationala Eurydice si de Birou National Eurodesk.

„Erasmul Mundus” este un program de cooperare si mobilitate in invatamantul superior. Obiectivul principal al acestui program este promovarea Uniunii Europene ca centru de excelenta in spatiul mondial al invatamantului superior. „Erasmul Mundus” sprijina financiar crearea de cursuri de master, menite sa atraga studenti din afara spatiului european.

De asemenea, programul ofera granturi pentru studentii din state terte, pentru a urma aceste cursuri, precum si granturi pentru studentii din statele membre UE, care doresc sa studieze in afara spatiului comunitar.

Obiectivul programului comunitar „invatare pe tot parcursul vietii” este de a contribui, prin promovarea invatarii pe tot parcursul vietii, la dezvoltarea Uniunii Europene ca societate avansata pe baza de cunoastere, cu crestere economica durabila, cu mai multe locuri de munca bune si cu o mai mare coeziune sociala. in acelasi timp, programul isi propune sa asigure o buna protectie a mediului pentru generatiile urmatoare.

Programul „invatare pe tot parcursul vietii” reprezinta o continuare a programelor Socrates” si „Leonardo Da Vinci”.

Programul „Tineret in actiune” vizeaza cooperarea in domeniul politicilor de tineret si reprezinta o continuare a programului „Tineret”. Atributiile privind derularea si gestionarea programului „Tineret in actiune” vor fi preluate de la Autoritatea Nationala pentru Tineret.

Banii care reprezinta, conform regulilor comunitare aplicate acestor programe, contributia partii romane la intretinerea si functionarea Agentiei se asigura din bugetul Ministerului Educatiei si Cercetarii.

Contractorii proiectelor finantate prin cele trei programe comunitare pot suporta din bugetele proprii cota-parte de participare la proiecte,

Hotararea adoptata de Executiv prevede ca recuperarea de la contractori a fondurilor neutilizate sau folosite pentru cheltuieli neeligibile se va face in conditiile stabilite de contractele incheiate intre Agentia pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale si promotorii sau beneficiarii, pe baza documentelor emise de Agentie, care constata si stabilesc obligatiile de plata.

Actul normativ implementeaza deciziile Parlamentului si Consiliului European care stabilesc punerea in practica a acestor programe comunitare.

Informatii de background


Agentia pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale a fost infiintata in anul 2005, prin fuzionarea Agentiei Nationale Socrates si a Centrului National pentru Programul de Formare Profesionala Leonardo Da Vinci, in scopul gestionarii in conditii optime a programelor comunitare.

Romania a participat la primele faze ale programelor comunitare „Socrates” si „Leonardo Da Vinci”. Proiectele derulate de participantii romani au confirmat capacitatea unitatilor scolare, a universitatilor, a altor institutii si organizatii din domeniul educational si de formare profesionala de a elabora si gestiona proiecte europene in domeniu si de a colabora, in parteneriat, cu structuri similare din statele membre UE.
Proiectele s-au realizat printr-o absorbtie de aproape 100% a fondurilor comunitare aferente.

Comisia Europeana a propus, ca urmare a rezultatelor obtinute in primele faze, continuarea celor doua programe, in mod integrat, sub forma unui singur program, numit „invatare pe tot parcursul vietii”.

Guvernul Romaniei - Biroul de presa - 24.01.2007

Vizualizări: 162