Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Ministrul Fondurilor Europene: Pregătim atragerea fondurilor europene în viitoarea perioadă de programare

Conform unui comunicat oficial, săptămâna trecută au avut loc o serie de reuniuni în scopul pregătirii proiectelor pentru perioada de programare 2021-2027 în vederea eficientizării folosirii fondurilor europene alocate României.

În zilele de miercuri și joi au avut loc reuniuni cu autoritățile locale pentru pregătirea proiectelor de infrastructură care vizează dezvoltarea și regenerarea urbană, infrastructura rutieră locală și specializarea inteligentă, urmate de întâlnirea cu vicepreședintele Băncii Europene de Investiții, Andrew McDowell, pentru semnarea acordului de servicii de asistență tehnică în valoare de 20 milioane de euro, precum și de întâlnirea de lucru pentru gestionarea deșeurilor până la finalul anului 2020, prioritate strategică având în vedere investițiile în sprijinul cetățenilor și comunităților locale. Cea de-a treia întâlnire de lucru a avut loc în contextul în care România are de recuperat decalajele pentru îndeplinirea țintelor din directiva-cadru privind deșeurile, fiind discutată metodologia de realizare a planurilor și stadiul de elaborare a documentației la nivelul fiecărui județ și al municipiului București.

Avem două obiective: stimularea absorbției în actuala perioadă de programare și pregătirea proiectelor pentru a atrage fondurile alocate încă de la începutul implementării viitorului cadru financiar. Buna pregătire a proiectelor este esențială și va fi sprijinită inclusiv de Acordul semnat cu Banca Europeană de Investiții”, potrivit ministrului Boloș.

Semnarea Acordului de servicii de asistență tehnică (Project Advisory Support Service Agreement – PASSA) în valoare de 20 milioane euro va susține implementarea Programului Operațional Infrastructură Mare, prin:

  • Asigurarea unui ritm de implementare a proiectelor care să conducă la utilizarea tuturor fondurilor disponibile;
  • Sprijinirea beneficiarilor în fazarea proiectelor majore;
  • Pregătirea portofoliilor de proiecte pentru noua perioadă de programare (2021-2027);
  • Îndeplinirea condițiilor necesare pentru rambursarea investițiilor care vor fi realizate în sectoarele finanțate din POIM în timpul viitoarei perioade de programare (2021 – 2027);
  • Promovarea măsurilor strategice (legislative, administrative etc.) pentru a stimula investițiile în infrastructură etc.

Vor beneficia de serviciile de asistență tehnică Ministerul Fondurilor Europene, Organismul Intermediar Transport din cadrul Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor și beneficiari POIM.

Acordul este finanțat din Programul Operațional Asistență Tehnică. Documentul a fost semnat în data de 30 decembrie 2019, iar Banca Europeană de Investiții va furniza servicii de asistență tehnică până în decembrie 2023.

Sursa: MFE

Vizualizări: 447