Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

MFE a decis să nu mai publice în Monitorul Oficial ordonanțele de urgență de săptămâna trecută din domeniul fondurilor europene. Procedura de adoptare se mută în Parlament

În urma ședinței de Guvern de astăzi, s-a luat decizia de a nu se publica Ordonanțele de Urgență asupra fondurilor europene în Monitorul Oficial, Ministerul Fondurilor Europene informând că, pentru a evita prezentarea unor acte normative contestabile și luând în considerare obligativitatea respectării în detaliu a procedurilor legislative, va continua procedura de adoptare a măsurilor în regim de urgență, în Parlamentul României.

„Pachetul de măsuri are în vedere stimularea absorbției fondurilor europene în beneficiul direct și indirect al cetățenilor”, a declarat Marcel Boloș, ministrul Fondurilor Europene. „Decizia de astăzi are în vedere anticiparea unor eventuale contestații și continuarea drumului stabilit în aprobarea cât mai rapidă a unor măsuri ce privesc toți cetățenii, pentru că fondurile europene sunt principala sursă de finanțare a dezvoltării și modernizării României. Obiectivul este să creăm un sistem suplu, așa cum există în Polonia sau în Portugalia. Probabil de aici și încercarea fără succes de a bloca politic acest demers.”

Actele normative vizate:

  • „Ordonanța de Urgență privind unele măsuri pentru asigurarea descentralizării managementului fondurilor europene structurale și de investiții la nivel regional”. Conform MFE, aceasta a fost solicitată chiar de autoritățile locale pentru a putea gestiona mai rapid proiectele cu impact local imediat. Așa cum sunt, spre exemplu proiecte de infrastructură educațională, mobilitate sau regenerare urbană.
  • „Ordonanța de Urgență a Guvernului privind instituirea Programului național de introducere a gazelor naturale în localitățile încălzite cu combustibil solid”. Măsura, în curs de negociere cu Comisia Europeană, ar permite în faza pilot racordarea a 200.000 de gospodării, urmând ca în etapele următoare să fie folosite și surse alternative de combustibil, cu impact redus asupra mediului.
  •  „Ordonanţa de Urgenţă privind unele măsuri financiare în vederea finalizării proiectelor fazate finanțate din fondurile Uniunii Europene aferente perioadei de programare 2014-2020”  - act normativ necesar în vederea asigurării resurselor pentru continuarea acestora, astfel încât România să nu fie pusă în situația de a restitui sume importante către Comisia Europeană.
  • „Ordonanța de Urgență a Guvernului privind unele măsuri pentru implementarea proiectelor cu finanțare din fonduri structurale în vederea evitării riscului de decomitere pentru anul 2020, precum și de modificare și completare a unor acte normative”. Conform MFE ar reprezenta o măsură de simplificare și de debirocratizare cerută de toți beneficiarii și solicitată de Comisia Europeană.
  • „Ordonanța de Urgență privind măsurile pentru pregătirea portofoliului de proiecte destinat finanțării din fonduri externe nerambursabile pentru perioada de programare 2021-2027” - propusă pentru a crea condițiile de implementare a proiectelor încă din prima parte a următoarei perioade de programare.

Conform precizărilor MinisteruluI Fondurilor Europene, a fost necesară integrarea observațiilor tehnice primite de la Ministerele de linie în ședința de Guvern din data de 4 februarie, când au fost prezentate spre adoptare. Conform procedurii, observațiile trebuiau adoptate în următoarea ședință de Guvern, fapt imposibil în urma Moțiunii de cenzură.

Cristina Pojoga,

www.fonduri-structurale.ro

Sursa: Ministerul Fondurilor Europene

Vizualizări: 880