Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Ministrul Mediului a prezentat lista programelor pentru 2020. Bugete mai mari pentru Rabla clasic și Rabla Plus

Marți, 11 februarie 2020, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor a susținut o conferință de presă pe tema programelor care vor fi finanțate anul acesta prin Administrația Fondului pentru Mediu.

Noutățile menționate de ministru se referă inclusiv la programele mai vechi, așa cum sunt Rabla Clasic și Rabla Plus.

Rabla Clasic

Conform ministrului, programul va beneficia de un buget mai mare decât anul trecut, adică 405 milioane de lei

Buget mărit va permite creșterea numărului de mașini uzate și scoase din trafic la 60.000. 

Ministrul a declarat că prima de casare rămâne la 6.500 lei (1.350 euro), iar aceasta poate să crească cu încă 1.000 lei, dacă mașina nou cumpărată se înscrie în pragul de emisii de 96 de g de CO2. 

În cadrul programului a fost introdus un eco-bonus în valoare de 1.000 de lei, adăugați la prima de casare. Potrivit ministrului, eco-bonusul se poate cumula cu prima de casare în cazul în care mașina nou cumpărată este cu sistem GPL.

A fost menționată și o creștere a eco-bonusului pentru mașinile hibride convențional (cele care nu se încarcă la priză) de la 1.700 de lei la 2.500 lei. 

Potrivit ministrului, suma maximă care poate fi decontată din costul unei mașini noi prin Rabla Clasic poate atinge 2.000 de euro în cazul în care mașina nouă respectă regulile a două ecobonus-uri.

De exemplu, dacă o persoană va alege să cumpere o mașină hibrid convențional, cu un prag de emisii de 96 de g CO2, i se va deconta din costul total al mașinii suma de 2.000 de euro. Astfel, eco-bonusurile pot fi combinate între ele și adăugate la prima de casare.

O noutate adusă programului este posibilitatea de a achiziționa motociclete prin program, dar și în acest caz trebuie casată o mașină mai veche de 8 ani. Prima de casare pentru cumpărarea unei motociclete noi este de 3.500 de lei, pentru că, potrivit ministrului, se dorește echitate între cumpărătorii de mașini și cei de motociclete: „Dacă la mașini decontăm în jur de 10% din valoarea autovehiculului nou, am vrut să păstrăm aceeași proporție și la motociclete, acestea fiind ceva mai ieftine decât autovehiculele”.

Rabla Plus

Anul acesta, conform ministrului, programul va beneficia de cel mai mare buget de când există programul, adică 140 de milioane de lei, reprezentând o creștere de 45% față de 2019.

Prima pentru mașinile electrice: 10.000 de euro pentru full electric și circa 4.500 pentru mașini hibride plug-in, dar nu mai mult de 50% din valoarea autovehiculului nou.

Potrivit ministurlui, cu bugetul de anul acesta, 2.500 de români își pot cumpăra o mașină full electric și 400 de români pot achiziționa mașini hibride plug-in.

Noutăți ale programului, conform ministrului Mediului:

Noutatea 1: În primul rând condiția de a nu înstrăina mașina cel puțin un an. România acordă cea mai mare primă pentru autovehicule electrice din Europa și e normal să ne asigurăm că aceste mașini rămân în traficul din țară. Noutatea 2: Pot fi achiziționate motociclete cu propulsie electrică. Cei care își doresc un astfel de vehicul primesc prin AFM 3.000 de lei, adică peste 600 de euro. Dacă aleg să și caseze un autovehicul, li se va adăuga și prima de casare pentru motociclete.” 

A fost menționat faptul că se va continua finanțarea autobuzelor și troleibuzelor electrice pentru orașele din România. Conform ministrului, se vor investi în transportul în comun din România 480 de milioane de lei, cu aproape 30 de milioane mai mult decât s-a cheltuit anul trecut. Din acest buget, pot fi puse în circulație până la 400 de autobuze sau troleibuze electrice și CNG.

Programul Infrastructură Verde

Buget: 19 milioane de euro pentru infrastructura verde din localități și stațiuni din România.

Stații de încărcare pe autostrăzi și drumuri naționale

Venim anul acesta cu un program în premieră în România: stații de încărcare pe autostrăzi și drumuri naționale. Am primit deja acordul Comisiei Europene pentru acest program. Investim pe aceste rute aproape 20 de milioane de euro, în mod special pe coridorul european TEN-T. Prin acest program, vom putea finanța alte 1.000 până la 1.200 de puncte de încărcare.

Rabla Electrocasnice

Buget: 30 de milioane de lei - în jur de 100.000 de vouchere.

Vor fi păstrate categoriile de echipamente care pot fi achiziționate prin program: aparate frigorifice, mașini de spălat rufe, mașini de spălat vase, aparate de aer condiționat și televizoare.

Programul de Investiții în instalații de reciclare și tratare a deșeurilor

Bugetul prevăzut: 159 de milioane de lei, care pooate fi folosit atât pentru infrastructură de colectare, cât și pentru instalații de tratare/reciclare.

Programul Iluminatul ecologic public stradal

Program dedicat autorităților locale prin care se urmărește înlocuirea becurilor vechi de pe străzi cu led-uri. 

Buget: circa 384 de milioane de lei (aproape 80 de milioane de euro).

Programul Casa eficientă energetic

Prin program se urmărește eficientizarea energetică a câtor mai multe case din România. Se finanțează sisteme de încălzire, iluminat ecologic și sisteme de izolație.

Buget total: 429 de milioane de lei.

Beneficiari: Între 6.000 și 8.000.

Potrivit ministrului, oamenii își vor putea cumpăra prin program centrale pe peleți, ferestre izolante, leduri sau panouri solare.

Prin program se poate finanța cu până la 15.000 de euro o locuință.

Acest program va putea fi accesat și de instituții publice, cărora le este acordat un buget separat de 384 de milioane de lei. 

Ana-Maria Radu,

www.fonduri-structurale.ro

Sursa: AFM

Vizualizări: 1858