Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Președintele României: Suntem de acord să se lege acordarea fondurilor europene de respectarea statului de drept

În cadrul unei întâniri adresate Cadrului Financiar Multianual pentru perioada 2021-2027, președintele Klaus Iohannis a declarat care sunt intențiile și dorințele României cu privire la viitoarea perioadă financiară.

Noul buget

Avem o gândire destul de bine fundamentată pentru buget - sigur, bugetul pe care îl dorim noi. Pornim de la premisa că, în orice condiție se negociază bugetul pentru exercițiul bugetar următor, trebuie să fie un pic mai mare decât bugetul pe exercițiul care se încheie.

Mai mulți bani pentru agricultura românească

Avem așteptări legate de fondurile dedicate politicii de coeziune. Sunt mai multe fonduri care vin în această categorie, care pentru noi sunt vitale, pentru a atinge o convergență acceptabilă cât mai repede. De asemenea, pentru noi sunt foarte importante fondurile destinate agriculturii și pe aceste două capitole suntem foarte hotărâți și sunt foarte hotărât să negociez la sânge, cum se spune, ca să obținem cât mai mulți bani pentru România.”

Fondul de tranziție spre o economie mai verde să nu fie parte din coeziune

Este important ca, de exemplu, fondul de tranziție spre o economie mai verde să nu fie parte din coeziune, ci să fie suplimentar. Sigur, astăzi am venit cu toate condițiile pe care ni le dorim noi. Va o discuție și, în final, sigur, se va trece la o fază de negociere, unde fiecare încearcă să obțină cât de mult se poate.

Întrebat de către un jurnalist în ce măsura consideră că s-ar pune în aplicare condiționarea fondurilor europene de respectul pentru statul de drept, dar și care ar fi poziția țării în acest sens, președintele Iohannis a răspuns: „Este destul de complicat de legat finanțarea pe fonduri europene de statul de drept, însă trebuie să vă spun foarte clar din capul locului: România nu se opune acestui mecanism. Deci noi suntem de acord să se lege acordarea fondurilor de respectarea statului de drept, însă specialiștii mai au foarte mult de lucru până când elaborează criterii foarte concrete, care se pot aplica. Însă noi suntem de acord, noi sprijinim această inițiativă și, dacă se ajunge la o procedură clară, noi suntem OK cu ea.”

Ana-Maria Radu,

www.fonduri-structurale.ro

Sursa: Administrația Prezidențială

Vizualizări: 146