Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Cu ajutorul fondurilor Regio, în Brașov vor circula din 2021 troleibuze și autobuze moderne, prietenoase cu mediul

Conform unui comunicat oficial, din luna iulie 2021, locuitorii municipiului Brașov vor călători cu cele 35 de noi troleibuze și autobuze hibrid ce se vor achiziționa printr-un proiect finanțat cu fonduri Regio.

Contractul de finanțare pentru „Achiziția de mijloace de transport modern”, semnat miercuri, 05 februarie 2020, alocă un buget total de peste 19 milioane de euro, pentru achiziționare acestor vehicule. 

Necesitatea intervenției

Municipiul Brașov este unul dintre cele 3 orașe românești indicate de Comisia Europeană pentru valorile ridicate de poluare a aerului provenită din traficul auto. Această situație este cauzată de nivelurile ridicate de trafic și viteza scăzută  de deplasare, dezvoltarea unor zone noi urbane cu mari probleme de accesibilitate, ocuparea spațiilor pietonale de către autoturisme parcate, lipsa  pistelor de biciclete, lipsa unor sisteme de management al parcărilor publice. Scopul proiectului este de reducere a emisiilor de carbon și de creștere a calității vieții locuitorilor din municipiul Brașov, prin creșterea atractivității sistemului de transport public.

Concret, se urmărește descurajarea utilizării autoturismului pentru deplasările urbane și scăderea nivelului de congestie și de poluare chimică și fonică generate de transportul privat. Pentru rezolvarea acestor probleme, achiziția de mijloace de transport public este prevăzută în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă al Polului de Creștere Brașov (PMUD) și Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană Brașov (SIDU), care au evidențiat că traficul rutier intens din municipiu afectează calitatea vieții.

Astfel, înlocuirea vehiculelor de transport public cu vechime ridicată și un grad crescut de uzură fizică și morală, cu vehicule de transport noi, eficiente energetic și cu nivel redus de emisii poluante, este de natură să crească nu numai eficiența activității de transport public, ci și gradul de atractivitate a acestui mod de transport în rândul populației municipiului și a locuitorilor din zona metropolitană care lucrează pe raza municipiului.

Descrierea investiției

Proiectul prevede achiziționarea a 25 de troleibuze full electrice și 10 autobuze hibrid, ce vor fi utilizate pe cele 5 trasee de troleibuze existente, iar autobuzele hibrid vor fi alocate pe 3 trasee care circulă în centrul orașului, înlocuind vehiculele existente cu norma de poluare Euro 2 sau 3. Mijloacele de transport public noi vor asigura funcționalitatea la capacitatea de 100% a liniilor existente de troleibuz, nemaifiind necesară înlocuirea lor cu autobuze, și respectarea orarului curselor, inclusiv la orele de vârf.

Vehiculele noi, cu propulsie electrică, caracterizate de emisii zero, vor contribui la „recuperarea” excesului de noxe, contribuind astfel la creșterea calității aerului, în condițiile în care se estimează și creșterea gradului de utilizare a acestui mijloc de transport în defavoarea transportului auto privat. La rândul lor, autobuzele hibrid vor deservi liniile de transport ce tranzitează centrul istoric, contribuind atât la creșterea confortului pasagerilor, cât și la reducerea emisiilor de carbon și a nivelului de zgomot într-un areal cu multe zone pietonale, instituții de educație și cultură, clădiri de patrimoniu.

Conform comunicatului, prin achiziționarea acestor vehicule noi și moderne, atractivitatea utilizării transportului public va crește semnificativ, fapt care va avea un impact direct asupra creșterii numărului de pasageri și schimbarea distribuției modale de transport. În plus, operatorul va putea aborda și extinderi ale liniilor de transport electric sau chiar trasee noi, datorită autonomiei noilor troleibuze. Acestea vor putea circula și pe tronsoane fără rețea aeriană de contact, aducând un avantaj operațional important în cazul lucrărilor principale de infrastructură din interiorul orașului care, în prezent, impun înlocuirea troleibuzelor cu autobuze. Cele 8 linii de transport public ce vor fi deservite de mijloacele de transport achiziționate prin proiect, traversează municipiul Brașov de la un capăt la altul într-o rețea ce unește 9 extremități-puncte de intrare în localitate.

Sursa: ADR Centru

Vizualizări: 95