Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Fondul BlueInvest, în valoare de 75 de milioane euro, va acorda finanțare fondurilor de investiții destinate economiei albastre inovatoare și care îi oferă sprijin strategic

Comisia Europeană, în parteneriat cu Fondul European de Investiții, care face parte din Grupul Băncii Europene de Investiții (BEI), au lansat miercuri fondul BlueInvest. În cadrul conferinței „BlueInvest Day” desfășurate la Bruxelles, vicepreședinta BEI, Emma Navarro, și comisarul pentru mediu, oceane și pescuit, Virginijus Sinkevičius, au lansat un fond de investiții de capital în valoare de 75 de milioane euro destinat economiei albastre.

ondul BlueInvest va fi gestionat de Fondul European de Investiții și va acorda finanțare fondurilor de investiții destinate economiei albastre inovatoare și care îi oferă sprijin strategic. Acest sector poate juca un rol important în trecerea la o economie neutră din punctul de vedere al emisiilor de dioxid de carbon până în 2050, un obiectiv ambițios anunțat în Pactul ecologic european. Noul program este sprijinit de Fondul european pentru investiții strategice, care reprezintă pilonul financiar al Planului de investiții pentru Europa.

Economia albastră include activități economice legate de oceane, mări și zone de coastă. Acestea cuprind întreprinderi care operează atât în mediul marin, cât și pe uscat și produc bunuri și servicii ce contribuie la dezvoltarea economiei maritime. Economia albastră include numeroase întreprinderi și companii promițătoare aflate în faza incipientă, derivate adesea din programe de cercetare și dezvoltare finanțate de UE. Aceste companii dezvoltă soluții legate de energia din surse regenerabile, produsele de pescuit sustenabile, biotehnologia albastră, sistemele informatice maritime și multe altele.

Noul fond al programului este completat de platforma BlueInvest a Comisiei Europene, care sprijină disponibilitatea investițiilor și accesul la finanțare pentru întreprinderile aflate în faza incipientă, pentru IMM-uri și pentru întreprinderile în curs de extindere. Prin intermediul Fondului european pentru pescuit și afaceri maritime, Comisia finanțează, de asemenea, o schemă suplimentară de granturi în valoare de 40 de milioane EUR, pentru a ajuta IMM-urile din cadrul economiei albastre să se dezvolte și să introducă pe piață noi produse, tehnologii și servicii inovatoare și durabile.

Sursa: Reprezentanța Comisiei Europene în România

Vizualizări: 106