Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Guvernul intenționează să modifice normele de aplicare ale OUG 40/2015 privind gestionarea fondurilor europene. Schimbări la mecanismul prefinanțării

Ministerul Fondurilor Europene a publicat în consultare publică un nou proiect de hotărâre pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 40/2015 privind gestionarea financiară a fondurilor europene pentru perioada de programare 2014-2020, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 93/2016.

Conform documentului publicat pe 31 ianuarie 2020, Guvernul intenționează să modifice normele prin introducerea unui alineat care prevede că în cazul în care beneficiarii nu depun în 90 de zile calendaristice de la primirea prefinanțării cereri de rambursare în cuantum de minimum 50% din valoarea tranșei de prefinanțare acordate, autoritatea de management va solicita acestora restituirea sumelor rămase de recuperat până la valoarea integral a tranșei acordate.

Actualul Guvern a intenționat să modifice mecanismul prefinanțării și printr-o ordonanță de urgență la finalul anului trecut. fonduri-structurale.ro a transmis în decembrie 2019 observații cu privire la impactul potențial negativ pe care modificările propuse de proiectul respectiv l-ar fi avut la nivelul beneficiarilor finanțărilor. Această OUG nu a fost adoptată până în prezent.  

Proiectul publicat la finalul săptămânii trecute mai prevede reglementări cu privire la utilizarea sumelor aferente ratei forfetare, pentru proiectele generatoare de venit din sectorul de apă și apă uzată din cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare.

Descarcă proiectul

Prezentul document se află în dezbatere publică până la data de 11 februarie 2020. Puteți transmite observații la contact.minister@fonduri-ue.ro.

Raluca Prelucă,

www.fonduri-structurale.ro

Vizualizări: 2502