Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Comisia a lansat prima etapă a consultării cu partenerii sociali (întreprinderile și sindicatele) cu privire la chestiunea salariilor minime echitabile pentru lucrătorii din UE

Comisia a prezentat marți o comunicare privind construirea unei Europe sociale puternice pentru tranziții juste. Conform comunicatului oficial, această comunicare stabilește modul în care politica socială va contribui la depășirea provocărilor și la valorificarea oportunităților, propunând acțiuni la nivelul UE pentru lunile următoare și solicitând feedback cu privire la acțiunile suplimentare de la toate nivelurile din domeniul ocupării forței de muncă și al drepturilor sociale.

De ieri, Comisia a lansat prima etapă a consultării cu partenerii sociali – întreprinderile și sindicatele – cu privire la chestiunea salariilor minime echitabile pentru lucrătorii din UE. Comisia a transmis faptul că dorește să afle dacă partenerii sociali sunt de părere că este necesară acțiunea la nivelul UE și, în caz afirmativ, dacă doresc să o negocieze între ei.

Conform comunicatului, în 2020, printre acțiunile-cheie se vor număra:

  • Salarii minime echitabile pentru lucrătorii din UE
  • O strategie europeană privind egalitatea de gen și măsuri obligatorii de asigurare a transparenței salariale
  • O agendă actualizată pentru competențe în Europa
  • O garanție pentru tineret actualizată
  • Un summit privind lucrul pe platforme online
  • O carte verde privind îmbătrânirea
  • O strategie pentru persoanele cu handicap
  • Un raport demografic
  • Sistemul european de reasigurare pentru indemnizațiile de șomaj

Consultare privind salariile minime echitabile

Numărul persoanelor încadrate în muncă în UE este la un nivel record. Cu toate acestea, mulți oameni care lucrează continuă să se confrunte cu dificultatea de a face față cheltuielilor de zi cu zi. Președinta von der Leyen și-a exprimat dorința ca fiecare lucrător din Uniune să aibă un salariu minim echitabil care să îi permită un trai decent, indiferent de locul în care lucrează.

Conform comunicatului, nu va exista un salariu minim universal. Orice potențială propunere va reflecta tradițiile naționale, indiferent dacă acestea constau în contracte colective de muncă sau în dispoziții juridice. Comisia dorește să se asigure că toate sistemele sunt adecvate, acoperă suficiente persoane, prevăd o consultare aprofundată a partenerilor sociali și dispun de un mecanism de actualizare corespunzător.

Prima etapă a consultării cu partenerii sociali privind salariile minime echitabile în UE.

Sursa: Reprezentanța Comisiei Europene în România

Vizualizări: 141