Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Ministrul Transporturilor: Finanțarea europeană pentru Autostrada Sibiu-Pitești își va urma cursul firesc la Comisia Europeană

Luni a avut loc la sediul Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor (MTIC) o ședință de lucru pentru analiza și răspunsul la comentariile Comisiei Europene (CE) referitoare la aplicația de proiect major privind construcția autostrăzii Sibiu-Pitești (etapa I) la care au participat reprezentanți ai Ministerului Fondurilor Europene, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Autoritatea Națională pentru Protecția Mediului, Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate, Banca Europeană de Investiții – JASPERS, experți de mediu și reprezentanți ai MTIC și ai Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere SA.

Conform comunicatului, s-a agreat faptul că Evaluarea Impactului asupra Mediului (EIM) și Evaluarea Adecvată (EA) realizate pentru proiectul de construcție a autostrăzii Sibiu-Pitești sunt bune, însă, până la data de 31.01.2020 se va realiza o corespondență cu Comisia Europeană pentru a explica pe larg următoarele elemente:

  • Calendarul de realizare a EIM și EA,
  • Metodologia utilizată în realizarea EIM și EA, inclusiv modul în care a fost luat în calcul impactul cumulat al noii autostrăzi cu DN7, calea ferată Râmnicu Vâlcea – Sibiu și râul Olt.
  • Calendarul de completare/realizare la nivel național a Planurilor de Management și stabilire a obiectivelor de conservare a speciilor pentru ariile naturale protejate situate pe teritoriul României.

Astăzi(n.r. ieri) când vorbim, la Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor sub coordonarea Organismul Intermediar, a avut loc o întâlnire tehnică, la care au participat aproximativ 40 de specialiști, care cunosc problematica abordată de către CE. Proiectul major de infrastructură Autostrada Sibiu-Pitești va continua. Pe lotul 1 se va emite autorizația de construire, pe lotul 5 se va desemna câștigătorul licitației, lotul 4 are documentația în evaluare, pe lotul 3 se așteaptă urcarea documentației în SICAP, iar lotul 2 va fi scos la licitație. Anul 2020 va fi un an cu șantier deschis pe Autostrada Sibiu-Pitești. Cu siguranță cei de la Comisia Europeană vor primi clarificările în timpul solicitat, poate chiar mai repede, astfel încât cererea de finanțare să își urmeze parcursul normal” a spus ministrul Lucian Bode.

Sursa: Ministerul Transporturilor

Vizualizări: 102