Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Bilanțul MFE privind PO 2014-2020: Zero decomitere, 1 miliard euro solicitați la rambursare și aproape 500 milioane euro realizați în avans

Conform unui comunicat oficial publicat luni, 30 decembrie 2019, ministrul Fondurilor Europene a trecut în revistă situația Programelor Operaționale pentru perioada 2014-2020.

România nu a pierdut fonduri europene în 2019, în ultimele două luni fiind eliminat riscul dezangajării ce părea iminent. Sumele prevăzute pentru anul care se încheie au fost utilizate integral pentru proiecte finanțate prin intermediul Programelor Operaționale 2014-2020”, a declarat ministrul.

Începând cu data de 4 noiembrie 2019, riscul decomiterii de fonduri a fost eliminat la nivelul tuturor Programelor Operaționale. Mai mult decât atât, valoarea declarațiilor de cheltuieli pe care le-am transmis către Autoritatea de Certificare și Plată din Ministerul Finanțelor Publice a depășit cu peste 467 milioane euro ținta de dezangajare pentru Programele finanțate din Politica de Coeziune și pentru Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate. Astfel, valoarea declarațiilor de cheltuieli pe care le-am asigurat și transmis Ministerului Finanțelor Publice de la începutul lunii noiembrie până la sfârșitul acestui an a fost fost de 1,02 miliarde euro”, a declarat ministrul Boloș.

Conform comunicatului, ministrul Fondurilor Europene a reamintit că România avea, la 31 octombrie 2019, risc de decomitere în principal pentru PO Capital Uman, PO Regional, PO Capacitate Administrativă și PO Ajutorarea Persoanelor Defavorizate.

Valorile declarațiilor de cheltuieli transmise de Autoritățile de Management către Ministerul Finanțelor Publice în perioada noiembrie – decembrie 2019 au fost:

  • Programul Operațional Infrastructură Mare – 258,6 milioane euro
  • Programul Operațional Capital Uman – 177,5 milioane euro
  • Programul Operațional Competitivitate – 70,2 milioane euro
  • Programul Operațional Asistență Tehnică – 15,7 milioane euro
  • Programul Operațional Regional – 395 milioane euro
  • Programul Operațional Capacitate Administrativă – 32 milioane euro
  • Programul Operațional Asistență Dezavantajați – 56,8 milioane euro

Ministerul a precizat și rata de absorbție a fondurilor europene în prezent. Conform datelor oficiale, rata de absorbție a României este 36% raportat la media UE, care este de 39%. Totodată, valoarea sumelor primite de România de la Comisia Europeană este de peste 11 miliarde euro.

Sursa: MFE

Vizualizări: 315