Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

135 milioane lei, fonduri Regio, pentru modernizarea zonei centrale a Făgărașului

Conform unui comunicat emis luni, au fost contractate trei proiecte în vederea finanțării acestora prin Axa Prioritară 3 a Programului Operațional Regional 2014-2020. Este vorba de investiții din fonduri europene pentru eficientizarea transportului public de călători și pentru reducerea poluării. Valoarea totală cumulată a celor trei proiecte este de peste 135 milioane lei, acestea fiind semnate în intervalul octombrie – decembrie 2019, ultimul dintre ele având valoarea totală de peste 45,7 milioane lei.

Proiectul depus de Municipiul Făgăraș urmărește dezvoltarea mobilității urbane prin schimbarea accentului, de la o mobilitate bazată pe utilizarea autoturismelor, la mobilitatea bazată pe mersul pe jos, la utilizarea bicicletei ca mijloc de deplasare, la utilizarea transportului public de înaltă calitate și eficiență, concomitent cu utilizarea unor categorii de vehicule nepoluante.

Cererea de finanțare pentru proiectul „Modernizarea și pietonizarea zonei centrale Făgăraș” are ca obiectiv specific modernizarea traseelor de transport public, dublarea, în cinci ani, a numărului de utilizatori ai transportului în comun în municipiul, creșterea gradului de siguranță si accesibilitate pentru pietoni în centrul orașului și, nu în ultimul rând, reducerea poluării, inclusiv a poluării fonice cu 40%.

Conform comunicatului, prin al treilea proiect al UAT Făgăraș, se vor reduce cu minim 6%, până în anul 2024, emisiile poluante în zona centrală a orașului, ca urmare a introducerii în transportul în comun a cel puțin unui autobuz electric de capacitate medie, se va dezvolta sistemul de piste de biciclete, în suprafață de peste 2300 mp, și se va crea un sistem de închiriere biciclete, estimându-se o creștere mare a numărului de utilizatori. Din punctul de vedere al infrastructurii edilitare se vor moderniza mai mult de 20.000 mp de căi rutiere, special pentru traseele de transport public, dar și peste 33.000 mp de spații pietonale. Suprafața totală a spațiilor verzi din zona centrală va fi de peste 19.500 mp. Valoarea totală a proiectului este de 45.737.226,73 lei, din care peste 42,1 milioane lei (adică mai mult de 9,2 milioane euro) sunt fonduri nerambursabile, iar contribuția beneficiarului se va ridica la circa 3,5 milioane lei, pentru cheltuielile eligibile și neeligibile. Și data limită de finalizare a acestui proiect este prevăzută la sfârșitul anului 2023.

Sursa: ADR Centru

Vizualizări: 62