Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Ministrul Fondurilor Europene a anunțat finanțări suplimentare pentru proiectele de apă, educație și IMM-uri

La sfârșitul săptămânii trecute a fost adoptată Ordonanța de de Urgenţă pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul fondurilor europene.

Conform comunicatului oficial, Ordonanța prevede cadrul legislativ necesar pentru facilitarea implementării proiectelor de apă și apă uzată prin finanțări suplimentare de la bugetul de stat, dar și pentru suplimentarea fondurilor europene destinate unor domenii-cheie pentru dezvoltarea României.

Măsurile cuprinse în Ordonanța de Urgență adoptată astăzi(n.r. vineri) au un impact pozitiv asupra a 4,68 milioane locuitori și a 653 unități adminsitrativ-teritoriale care vor beneficia de proiecte de apă și canalizare. Astfel de servicii publice sunt elementare pentru cetățeni, care trebuie să aibă asigurat un standard de viață la nivel european. Discutăm de 23 proiecte în valoare de 4,2 miliarde euro pentru județe precum Brăila, Iași, Bacău, Argeș, Teleorman, Ilfov, Sibiu, Brașov, Gorj, Vâlcea, Călărași, Prahova, Bistrița Năsăud, Mehedinți, Vaslui, Harghita, Maramureș, Giurgiu, Neamț și Buzău”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Ioan Marcel Boloș.

Tot vineri, ministrul Fondurilor Europene, a anunțat aprobarea unui mecanism care permite ca banii europeni nefolosiți în anumite domenii să fie redirecționați către sectoarele pentru care există proiecte în listele de rezervă ale Programelor Operaționale. „Este o veste bună pentru beneficiarii de la nivelul municipiilor și orașelor. Discutăm despre proiecte din domeniul iluminatului public, regenerării și dezvoltării urbane, dar și despre dezvoltarea învățământului. Proiectele de pe lista de rezervă a Programului Operațional Regional prin care sunt finanțate universități vor intra în mecanismul de supracontractare. Astfel, educația va beneficia de o sumă suplimentară de 554 mil. euro”, a explicat ministrul Ioan Marcel Boloș.

Finanțări suplimentare au fost anunțate vineri de oficialul MFE și pentru susținerea întreprinzătorilor. Astfel, conform comunicatului oficial, 150 milioane euro vor fi destinate mediului de afaceri, IMM-urilor – un sector socotit prioritar la nivelul Guvernului.

Măsura deblochează proiectele care se găsesc în lista de rezervă a POR sau permite deschiderea de noi apeluri”, a explicat ministrul Fondurilor Europene. Sumele suplimentare alocate proiectelor IMM-urilor vor finanța achiziția de echipamente.

Sursa: MFE

Vizualizări: 785