Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Normele UE pentru stimularea paltformelor europene de crowfunding au fost aprobate

Conform unui comunicat oficial, echipa de negocieri a Parlamentului European a ajuns miercuri la un acord cu Consiliul privind regulile la nivelul UE pentru a ajuta serviciile de crowdfunding să funcționeze fără probleme și să încurajeze finanțarea transfrontalieră pentru afaceri.

Propunerea, un element cheie de construire al Uniunii Piețelor de Capital, urmărește să valorifice oportunitățile prezentate de inovațiile în curs de dezvoltare tehnologice în sectorul financiar, cunoscut sub numele de FinTech. Prin acest acord, 12 din 13 propuneri legislative ale Uniunii Piețelor de Capital au fost adoptate sau agreate la nivelul UE.

Setul uniform de criterii se va aplica tuturor furnizorilor europeni de servicii de crowdfunding (PESC) cu oferte de până la 5 000 000 EUR (de la 1 000 000 EUR propuse de Comisie), calculate pe o perioadă de 12 luni pentru fiecare proprietar de proiect.

Pentru a permite companiilor mici sau a întreprinderilor să utilizeze opțiunea de crowdfunding, acțiunile anumitor societăți private cu răspundere limitată, care sunt liber transferabile pe piețele de capital, au fost incluse în domeniul de aplicare al legislației.

Legislația va fi însoțită de garanții și clarificări suplimentare cu privire la modul în care investitorii ar trebui să fie informați cu privire la consecințele alegerilor lor.

Pașii urmatori

Serviciile celor trei instituții sunt deja în curs de desfășurare a lucrărilor tehnice asupra textului. Ulterior, acordul va trebui să fie aprobat de Comitetul pentru afaceri economice și de Parlament în ansamblu.

Odată adoptat, noul cadru de reglementare va armoniza regulile pentru platformele de crowdfunding bazate pe investiții și bazate pe credite care operează în Uniunea Europeană. Acest lucru le va facilita operarea transfrontalieră în UE, grație unei licențe unice. De asemenea, va asigura un nivel ridicat de protecție a investitorilor. Întreprinderile din toată Europa vor putea ajunge mai ușor la un grup semnificativ mai mare de potențiali investitori și, astfel, își vor crește șansele de succes.

Ana-Maria Radu,

www.fonduri-structurale.ro

Sursa: Comisia Europeană și Parlamentul European

Vizualizări: 226