Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Ritmul de răspuns al autorităților la întrebările beneficiarilor: 27% din respondenții la sondajul fonduri-structurale.ro așteaptă lămuriri de peste 60 de zile

„Am primit răspunsuri și peste 1 an sau la câteva luni după ce un apel de proiecte s-a închis” – aceasta este una dintre situațiile pe care membrii comunității fonduri-structurale.ro ni le-a semnalat în cadrul sondajului derulat în perioada 2 – 9 decembrie 2019 privind ritmul în care Autoritățile de Management răspund la întrebările și neclaritățile transmise de către beneficiarii proiectelor europene.

La sondajul publicat de fonduri-structurale.ro au participat 51 de respondenți, cei mai mulți împărtășind experiențele pe care le-au avut în cadrul POCU (27) și POR (16). 44% dintre respondenți au primit răspunsuri la întrebările lor, iar 56% încă așteaptă lămuriri din partea autorităților.

POCU: Dacă nu primești răspuns în 19,46 zile de la transmiterea întrebării, șansele să îl mai primești sunt mici

46,42% dintre respondenții la sondaj au primit răspuns la întrebările transmise către structurile de management ale POCU fie prin email, fie prin serviciul de helpdesk. Durata medie pentru transmiterea răspunsului din partea autorităților pe acest program a fost de 19,46 zile. Pe de altă parte, există beneficiari care așteaptă răspunsuri de ani de zile sau care au primit prin serviciul de helpdesk „răspunsuri incorecte”. Un beneficiar al unui proiect pe linia 4.16 dedicată economiei sociale ne-a semnalat că „Media pentru un răspuns în etapa de scriere a proiectului este de 30-40 zile. Deși sunt întrebări fără răspuns din 2018 sau întrebări la care am primit răspuns după închiderea apelului”.

Cei care nu au primit încă răspunsuri la întrebări pe acest program așteaptă în medie de peste 128 de zile. 33,33% dintre întrebările la care autoritățile nu au nicio reacție sunt referitoare la linia de finanțare România Start-Up Plus (O.S. 3.7), 20% sunt referitoare la linia Prima Cameră (pe care se depun proiecte în prezent – OS 3.12) și 13,33% sunt referitoare la linia de finanțare a întreprinderilor sociale (OS. 4.16.). Lipsa răspunsurilor afectează atât activitatea administratorilor de grant (în cazul liniilor 3.7 și 4.16), cât și pe cea a start-upurilor/potențialelor întreprinderi sociale care sunt/urmează a fi finanțate în cadrul acestor apeluri.

POR:  81,81% dintre întrebări primesc răspuns în maximum 5 zile

Cei mai mulți dintre respondenții care au adresat autorităților întrebări referitoare la POR (81,81%) au primit răspunsuri în maximum 5 zile. Există și pe acest program situații în care beneficiarii nu au primit răspunsuri la întrebări adresate în lunile iunie, iulie și august 2019 sau beneficiari care așteaptă răspunsuri încă din anul 2017. Cele mai multe întrebări au fost adresate în cadrul apelurilor 2.1 (microîntreprinderi) și 2.2. (dezvoltare IMM).

Raluca Prelucă,

www.fonduri-structurale.ro

Vizualizări: 259