Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Ministerul Transporturilor și Ministerul Fondurilor Europene caută modalitățile de modificare ale POIM pentru a absorbi fondurile neutilizate în sectorul de mediu

Săptămâna trecută a avut loc întrevederea între Lucian Bode, ministrul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor și Marcel Boloș, ministrul Fondurilor Europene.

Pornind de la necesitatea creșterii gradului de absorbție a fondurilor comunitare, cei doi oficiali au analizat prioritățile pe termen scurt ale actualei perioade de programare.

Conform comunicatului oficial, discuțiile au vizat proiectele majore de investiții, finanțate din fonduri europene, precum:

  • Drumul expres Craiova Pitești,
  • Centura Nord a municipiului București,
  • Autostrada Sibiu Pitești (lot 2+3),
  • achiziția de material rulant nou de către Autoritatea pentru Reformă Feroviară.

Un punct aflat pe agenda întâlnirii a vizat modalitățile de modificare ale Programului Operațional Infrastructură Mare - POIM pentru a absorbi fondurile neutilizate în sectorul de mediu.

În cazul următoarei perioade de programare, discuțiile s-au referit la nivelul alocării disponibile și la arhitectura instituțională care să permită un nivel de absorbție a fondurilor europene cât mai ridicat.

În acest sens, pornind de la experiențele acumulate în cadrul POS-T 2017-2014 și POIM 2014-2020, se are în vedere menținerea sistemului bazat pe marii beneficiari (CNAIR SA, CNCF CFR SA, METROREX SA, autorități navale, etc).

De asemenea, pentru a dinamiza activitatea în sectorul rutier și a concentra resursele de la nivelul CNAIR SA pe marile proiecte de infrastructură, se analizează ca în următoarea perioadă de programare anumite obiective de investiții de interes local să fie trecute în responsabilitatea autorităților locale (centuri de ocolire, legături la autostradă, etc.), cu finanțare din cadrul fondurilor nerambursabile.

Sursa: Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor

Vizualizări: 243