Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Corina Crețu, fost comisar european: Propunerea Președinției Finlandeze a Consiliului UE pentru noul Cadru Financiar Multianual dezavantajează România

La sfârșitul săptămânii trecute, în contextul propunerii viitorului Cadru Financiar Multianual pentru 2021-2027 de către Președinția Finlandeză a Consiliului Uniunii Europene, Corina Crețu a avertizat că România este dezavantajată dacă noua formulă de calcul va fi concretizată.

Conform fostului Comisar European pentru Politică Regională, la 2 mai 2018, Comisia Europeană a propus un proiect de Buget al Uniunii Europene (Cadrul Financiar Multianual) pentru următorii șapte ani (2021 - 2027). Dacă aceasta va fi adoptată, pentru prima dată în istoria Uniunii Europene Politica de Coeziune va avea cea mai importantă alocare (374 de miliarde EUR pentru perioada 2021 - 2027).

În calitate de Comisar European pentru Politică Regională, am luptat pentru un mod de calcul care să avantajeze țările mai puțin dezvoltate, iar fondurile europene să se aloce în funcție de Produsul Intern Brut pe cap de locuitor. Potrivit acestui mod de calcul, România, Bulgaria, Grecia, Spania și Italia ar avea mai multe fonduri europene pentru exercițiul financiar 2021-2027”, a declarat Corina Crețu.

Fostul Comisar European a susținut faptul că Președinția Finlandeză a Consiliului Uniunii Europene propune o altă formulă de calcul decât cea stabilită inițial, care dezavantajează România: „Sperăm ca Guvernul si Președintele României să lupte în Consiliu pentru păstrarea variantei de Buget propuse de Comisia Juncker anul trecut”.

În contextul dat, Corina Crețu avertizează că România riscă să piardă sume importante de bani dacă noua propunere va fi aprobată: „Suntem într-un moment crucial și trebuie să depunem toate eforturile ca formula de calcul inițială să fie păstrată. Altfel, riscăm să pierdem sume importante de bani, în lipsa cărora dezvoltarea pe termen mediu a României ar putea avea de suferit.”

Sursa: Facebook Corina Crețu

Vizualizări: 144