Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

POR: Aproape 2.200 de noi corpuri de iluminat și peste 120 de surse de energie regenerabilă pentru acestea vor moderniza orașul Luduș din Mureș

Orașul Luduș, din județul Mureș, este cel de-al treilea din Regiunea Centru, după Gheorgheni și Cugir, care obține resurse financiare nerambursabile pentru eficientizarea iluminatului public.

Acest proiect completează lista proiectelor deja contractate în Luduș, unde sunt investite fonduri REGIO pentru refuncționalizarea unor spații urbane, pentru reabilitarea a peste 150 apartamente din șase blocuri, dar și pentru modernizarea unei școli și construcția unei creșe complet noi. Cu acest din urmă proiect, a cărui valoare totală depășește 20 milioane lei, în acest oraș de pe cursul mijlociul al Mureșului, se vor derula investiții finanțate de Programul REGIO în valoare totală de peste 50 milioane lei.

Buget și perioadă de finalizare:

Contractul pentru cererea de finanțare cu titlul ”Modernizarea și eficientizarea sistemului de iluminat public” are o valoare totală de 20.015.452,49 lei, din care 18.802.820,52 lei reprezintă fonduri nerambursabile solicitate (respectiv peste 4 milioane euro, la cursul din luna ianuarie 2018: 1 euro-4,652 lei). Finanțarea nerambursabilă se va aloca din bugetul Regiunii Centru alocat prin Axa prioritară 3.1 a POR 2014-2020, ce prevede ”Sprijinirea eficienței energetice, a gestionării inteligente a energiei și a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice, inclusiv în clădirile publice, și în sectorul locuințelor-Iluminat public”. Data la care beneficiarul finanțării – Primăria orașului Luduș – estimează finalizarea proiectului este 31.10.2022.

Lucrări prevăzute în proiect:

Investiția propusă constă în schimbarea corpurilor de iluminat existente cu unele mai eficiente energetic. În aceste condiții, modernizarea sistemului de iluminat public în orașul Luduș, va duce la eficientizarea sistemului de iluminat stradal, asigurând atât clasa de iluminat corespunzătoare străzilor pe care le deservesc, cât și diminuarea cheltuielilor de funcționare, la nivel urban. Cererea de finanțare a prevăzut montarea de aparate de iluminat performante, fără a mai fi necesare câte 2 sau mai multe corpuri de iluminat pe un stâlp, cu excepția cazurilor izolate. Prin proiect se are în vedere și extinderea sau reîntregirea rețelelor existente, cu păstrarea stâlpilor existenți, daca ei fac parte din rețeaua comună cu DEM, și folosirea lor în totalitate ca suporți pentru noile aparate de iluminat. Un aspect foarte important al proiectului este că se va optimiza consumul și se va eficientiza controlul sistemului de iluminat, prin implementarea unui sistem de telegestiune, care să preia și să îmbunătățească funcțiunile serviciului. În plus, pe cât posibil, se vor utiliza sursele ecologice de producere a energiei electrice.

Concret, prin acest proiect, se vor schimba 2.184 corpuri de iluminat și se vor instala 127 de noi surse de energie regenerabilă pentru iluminatul public, pe stâlpi existenți, iar datorită lucrărilor de extindere întregul sistem de iluminat public din Luduș va măsura 74860 metri liniari, în creștere cu mai mult de patru kilometri, față de valoarea de 70760 metri liniari din prezent. Acest lucru se va realiza prin instalarea unui număr de 127 noi stâlpi, care vor include și echipamentele de energie regenerabilă.

Aspectele referitoare la caracterul ecologic al acestei investiții sunt relevate de faptul că nivelul emisiilor echivalente de CO2 (exprimate în kg/mp/an), se va reduce la mai puțin de jumătate, de la o valoare de peste 35, până la 15,43. De asemenea, în trei ani va scădea și consumul anual de energie din iluminat public cu mai mult de 50%.

Sursa: ADR Centru

Vizualizări: 139