Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Peste un milion de euro fonduri europene pentru construirea unei noi creșe și modernizarea unei grădinițe în Reghin

Două noi contracte de finanțare nerambursabilă aduc municipiului Reghin peste un milion de euro, fonduri europene nerambursabile, pentru construirea unei noi creșe și modernizarea unei grădinițe. Fondurile sunt fi asigurate din bugetul Regiunii Centru al Programului Operațional Regional 2014-2020, prin Axa prioritară 10, Obiectivul specific 10.1 – Creșterea gradului de participare la nivelul educației timpurii şi învățământului obligatoriu, în special pentru copii cu risc crescut de părăsire timpurie a sistemului, apel dedicat învățământului ante-preșcolar şi preșcolar.

Buget și activități, proiect de modernizare a Grădiniței cu program prelungit nr. 3

Grădinița cu Program Prelungit nr. 3, amplasată pe str. Iernuțeni, nr. 26, are un număr de copii înscriși mai mare decât numărul de locuri din unitate, respectiv 161 de copii pe 140 locuri, iar cererile pentru înscriere sunt în creștere. Serviciile solicitate acestei unități de învățământ sunt tot mai multe datorită amplasării acesteia într-unul dintre cartierele foarte populate ale municipiului, dar și datorita calității actului didactic. În momentul de față, clădirea nu corespunde normelor în vigoare de funcționare a grădinițelor. Clădirea nu respectă în totalitate, normele de sănătate și igienă publică, precum și normele de protecție și siguranță la incendiu.

Modernizarea grădiniței cu program prelungit, conform normativelor moderne de construcții si instalații, va determina apoi cheltuieli reduse de întreținere si reparații. Suprafața desfășurată a construcției este de 1.253,7 mp. Vor fi realizate lucrări de arhitectură, lucrări de rezistență, lucrări la instalațiile termice, sanitare, de ventilare, incendiu, electrice, cu toate componentele impuse de normele tehnice. O componentă de bază a proiectului o reprezintă accesibilizarea clădirii pentru persoane cu dizabilități, cărora, pe lângă asigurarea accesului prin clădire prin spații suficient de largi, le sunt asigurate grupuri sanitare proiectate special. O altă componentă a lucrărilor vizează creșterea eficientei energetice a construcției. De asemenea, este propusă soluția de utilizare a energiei regenerabile prin panouri solare. O altă componentă a investiției o constituie îmbunătățirea capacității de informare și comunicare. Aceasta se va realiza prin achiziția de stații de lucru și televizoare inteligente pentru fiecare sala de grupă. Curtea grădiniței va fi dotată cu echipamente pentru a crea un spațiu de joacă modern și sigur pentru copii. Prin proiect se propune și realizarea unui centru de colectare selectivă a deșeurilor. Aceasta activitate, pe lângă cea de ecologizare, are si rol educativ al copiilor în acest sens.

Proiectul are o valoare totală de 4,15 milioane lei, din care 4,06 milioane lei reprezintă finanțarea nerambursabilă solicitată pentru realizarea proiectului, care este estimat a se finaliza la 31.08.2021.

Buget și activități, proiect de construire creșa „Spiridușii Veseli”

Municipalitatea dorește reamenajarea clădirii fostei Școli generale numărul 7, amplasată pe strada Iernuțeni, nr. 99,  pentru crearea unor spații pentru o creșă cu trei grupe, într-o zona în care nu există astfel de servicii. Clădirea propusă are 7 clase și o pivniță, aflând-se la mică distanță de zonele în care locuiesc familiile care își vor trimite copiii la creșă. Se va înființa o unitate nouă cu program de lucru zilnic cu 3 grupe pentru 40 de copiii: grupa mica – 10 copii cu vârsta între 3 luni și 1 an, grupa mijlocie – 15 copii cu vârsta între 1 și 2 ani și grupa mare – 15 copii cu vârsta între 2 și 3 ani. La parter vor exista dotările necesare pentru 3 grupe de antepreșcolari, spațiile administrative și ale personalului tehnico- medical; spațiile de depozitare și preparare ale bucătăriei. În plus, se vor amenaja o curte specială cu spații de joacă pentru copii, o curte gospodărească, ce va deservi exclusiv spațiile tehnice și o zonă verde ce va proteja incinta de zonele din vecinătate.

Bugetul total al proiectului este de 3,75 milioane lei, din care 1,40 milioane lei reprezintă finanțarea nerambursabilă necesară, solicitată de beneficiar. Beneficiarul estimează finalizarea proiectului până la data de 31.12.2021.

Sursa: ADR Centru

Vizualizări: 120