Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

POCU: 118 apeluri de proiecte lansate în valoare de 4,86 miliarde euro

Marți, 26 noiembrie 2019, a avut loc, la Sinaia, Comitetul de Monitorizare pentru POCU, în prezența ministrului Fondurilor Europene, Dl. Ioan Marcel Boloș și a reprezentanților Comisiei Europene, precum și a tuturor actorilor relevanți în procesul de implementare a Programului Operaţional Capital Uman 2014 – 20120 (POCU).

Din perspectiva evoluției Programului, directorul general AM POCU a arătat faptul că, în acest an, POCU a declarat la Comisia Europeană toate cheltuielile curente. Referitor la stadiul implementării, a fost expusă situația la zi, astfel:

  • 118 apeluri de proiecte lansate;
  • 4,86 miliarde euro valoarea apelurilor lansate;
  • 1.287 contracte de finanţare semnate;
  • 3,95 miliarde euro valoarea contractelor de finanțare semnate;
  • 1,32 miliarde euro valoarea plăţilor efectuate către beneficiarii POCU.

Conform comunicatului oficial, până la finalul lunii octombrie, Autoritatea de Management pentru POCU a declarat către Autoritatea de Control şi Plată suma de 378 milioane euro, urmând ca, la începutul lunii viitoare aplicația de plată să fie transmisă, spre decontare, Comisiei Europene. Ca urmare a acestui demers, a fost eliminat riscul de dezangajare privind acest Program Operațional.

În cadrul Comitetului, ministrul Fondurilor Europene și-a exprimat dorința de punere a unui accent mai mare pe resursele umane: „Trebuie să ne îndreptăm atenția asupra resursei umane, pentru că viitorul nostru depinde de modul în care vom ști să investim banii europeni pentru dezvoltarea acestei resurse. În cadrul discuțiilor de astăzi, îmi doresc să depășim elementele formale și să găsim împreună cele mai adecvate căi de acțiune pentru a sprijini beneficiarii în implementarea proiectelor finanțate. Sprijinind beneficiarii, Programul Capital Uman își va dovedi cu adevărat eficiența și va răspunde obiectivelor pentru care a fost creat”.

Sursa: MFE

Vizualizări: 388