Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Sistem de iluminat inteligent și eficient, cu fonduri Regio la Cugir

Orașul Cugir, județul Alba, tinde să devină tot mai eco-eficient, utilizând din plin resursele nerambursabile oferite de Programul Regio.

Printr-un nou contract de finanțare, în valoare totală de peste 16,4 milioane lei, se vor moderniza peste 28,3 km de rețea de iluminat stradală în această urbe de la poalele muntelui Drăgana.

Buget și perioadă de finalizare

Contractul „Eficientizarea sistemului de iluminat public în UAT Cugir”are o valoare totală de peste 16.421.385,34 lei, din care suma fondurilor nerambursabile solicitate este de 15.946.136,60 lei (respectiv peste 3,4 milioane euro, 98% din suma cheltuielilor eligibile din proiect). Finanțarea nerambursabilă este alocată din bugetul Regiunii Centru, prin Axa prioritară 3.1 a POR 2014-2020, ce prevede ”Sprijinirea eficienței energetice, a gestionării inteligente a energiei și a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice, inclusiv în clădirile publice, și în sectorul locuințelor”, operațiunea destinată iluminatului public. Se estimează finalizarea proiectului până la data de 31 martie 2022.

Lucrări prevăzute în proiect

Investiția propusă constă în montarea unor noi corpuri de iluminat cu LED. Se vor amplasa un număr de 780 corpuri de iluminat existente, dintre care 766 pe stâlpi noi, care vor fi monitorizate printr-un nou sistem de telegestiune. Fiecare corp de iluminat va fi echipat cu un dispozitiv de control individual. Practic, se va realiza montarea/înlocuirea corpurilor de iluminat cu un consum ridicat de energie electrică, cu becuri noi, tip LED, cu eficiență energetică ridicată, durată mare de viață, care vor asigura confortul corespunzător, atât în cazul sistemelor existente, cât și în cazul celor nou create. În cadrul proiectului este prevăzută și reabilitarea instalațiilor electrice, a stâlpilor și cablajelor acestora, precum și implementarea sistemului care va asigura controlul individual al fiecărui corp de iluminat, astfel încât fiecare corp de iluminat să poată fi pornit/oprit sau să i se regleze intensitatea luminoasă în mod automat, conform unor programe prestabilite și a unor senzori. Trebuie menționat și faptul că, prin executarea unei rețele de iluminat nouă cu corpuri noi de iluminat cu tehnologie LED, pe partea opusă a străzii față de sistemul de iluminat public existent, se va asigura accesul populației orașului Cugir la un sistem de iluminat inteligent, care să permită cetățenilor o mobilitate mai bună pe timp de noapte, siguranță dar și o eficiență energetică sporită.

Sursa: ADR Centru

Vizualizări: 87