Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

O creșă nouă va fi construită cu fonduri Regio în Mureș

Peste doi ani și jumătate, orașul Luduș va avea o nouă creșă în zona centrală, ca urmare a implementării proiectului pregătit de edili, prin care se atrag fonduri europene nerambursabile în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 10, destinată investițiilor în infrastructura de educație.

Buget proiect și domeniu finanțare

Proiectul „Construcția și echiparea infrastructurii pentru educația timpurie (creșă)” vine în întâmpinarea necesității adaptării infrastructurii educaționale și presupune construirea unei creșe cu 41 de locuri în orașul Luduș, localitate unde mai există singură o unitate de învățământ pentru copii între 0-3 ani, cu o capacitate de numai 20 de locuri.

Proiectul are o valoare totală de 6.014.598,90 lei, din care 1.441.212,01 lei reprezintă fondurile europene Regio solicitate pentru realizarea proiectului, respectiv 98% din valoarea eligibilă a proiectului, în sumă de 1,47 milioane lei. Fondurile solicitate sunt alocate din Programul Operațional Regional 2014-2020, prin Prioritatea de investiții 10.1 – Investiții în educație și  formare, inclusiv în formare profesională, pentru dobândirea de competențe și învățare pe tot parcursul vieții prin dezvoltarea infrastructurilor de educație și formare. În cadrul acestei axe se pune accent pe creșterea gradului de participare la nivelul educaţiei timpurii şi a învăţământului obligatoriu, în special pentru copii cu risc crescut de părăsire timpurie a sistemului, fiind vorba de un apel dedicat învăţământului antepreşcolar şi preşcolar.

Termen finalizare proiect

Beneficiarul proiectului, primăria orașului Luduș, estimează că proiectul se va finaliza până la data 30 iunie 2022.

Proiectul vizează construcția unei creșe cu 41 de locuri, dotarea și punerea acesteia în funcțiune, în termen de 31 de luni de la semnarea Contractului de finanțare. Locația de implementare a proiectului o reprezintă un spațiu aflat în domeniul public al orașului, identificat prin numărul cadastral 57106, în suprafață totală de 3.000 mp, din care noua clădire va ocupa circa o șesime. Capacitatea creșei va fi de 41 de copii, structurați astfel: o grupă specială pentru 5 copii, 2 grupe mijlocii cu câte 9 copii/grupă și 2 grupe mari, cu câte 9 copii/grupă.

Întreaga construcție va avea un singur nivel, cu o înălțime totală de 7,2m, dar în zona administrativă va exista un demisol. Fiecare grupă va avea propria sală, în suprafață de peste 30mp și va exista și o sală de mese, dar și grupuri sanitare distincte, pentru copii și adulți. Demisolul va avea suprafața utilă de 200mp și va cuprinde centrala termică, vestiarul personalului administrativ, spălătoria cu spațiile aferente, camera de odihnă pentru personal și adăpostul de protecție civilă. Acesta din urmă a fost dimensionat pentru 66 de persoane și va avea grup sanitar propriu, o instalație de ventilare mecanică și manuală, ieșire de siguranță etc.

Sursa: ADR Centru

Vizualizări: 411