Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Eficientizarea iluminatului public din Gheorgheni cu ajutorul fondurilor Regio

În data de 14.11.2019, s-a alocat o nouă finanțare nerambursabilă pentru municipiul Gheorgheni, Harghita. Contractul de finanțare este primul contract din Regiunea Centru pentru eficientizarea iluminatului public, completând astfel lista proiectelor deja contractate în municipiu, care include două proiecte de creștere a eficienței energetice a Casei de Cultură și a internatului Colegiului Batthyany, alte trei proiecte de reabilitare termică a 19 blocuri, modernizarea Ambulatoriului de specialitate din municipiu, revitalizarea muzeului, dar și amenajarea unui parc pe Strada Constructorilor.

Buget și perioadă de finalizare

Contractul are o valoare totală de peste 5,36 milioane lei, din care 5,17 milioane lei reprezintă fonduri nerambursabile solicitate (respectiv 1.113.036 Euro, la cursul din luna ianuarie 2018: 1 euro-4,652 lei lei). Finanțarea nerambursabilă se va aloca din bugetul Regiunii Centru alocat prin Axa prioritară 3.1 a POR 2014-2020, ce prevede ”Sprijinirea eficienței energetice, a gestionării inteligente a energiei și a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice, inclusiv în clădirile publice, și în sectorul locuințelor-Iluminat public”. Data la care este estimată finalizarea proiectului cu titlul ”Eficientizarea iluminatului public din Municipiul Gheorgheni” este 31.10.2022.

Lucrări prevăzute în proiect

Investiția propusă constă în schimbarea corpurilor de iluminat existente cu corpuri de iluminat cu LED. Se vor schimba un număr de 1.161 corpuri de iluminat existente pe stâlpi existenți și se vor monta 25 de stâlpi noi cu 25 de corpuri de iluminat. Corpurile de iluminat vor fi prevăzute și cu sistem de telegestiune, respectiv fiecare corp de iluminat va fi echipat cu un dispozitiv de control individual.

Prin realizarea unui sistem de telegestiune la nivelul Municipiului Gheorgheni se vor putea transmite de la distanță comenzile de pornire, oprire și reducere a fluxului luminos la nivelul aparatelor de iluminat. Sistemul de control va permite și integrarea altor consumatori permanenți sau ocazionali și  fiecare dispozitiv va fi capabil să controleze și să monitorizeze consumul pentru sarcini electrice cuprinse cel puțin în intervalul 0W-1000W aferente acestuia. De asemenea, sistematizarea iluminatului public va fi realizată și pentru trecerile de pietoni fiind prevăzută modernizarea a 21 de treceri de pietoni din Municipiul Gheorgheni. Pentru fiecare trecere de pietoni, stâlpii amplasați în fața trecerii vor fi echipați cu un aparat de iluminat prevăzut cu dispozitiv de telegestiune a iluminatului public si senzor de detecție a mișcării. Acest sistem are rolul de a monitoriza, comanda și controla de la distanță aparatele de iluminat, într-un mod facil, pentru a permite efectuarea de intervenții prompte în caz de defecțiune, dar și pentru reducerea costurilor aferente consumului de energie electrică și a mentenanței sistemului de iluminat public aferent trecerilor de pietoni.

Sursa: ADR Centru

Vizualizări: 97