Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Sistemul de TVA al UE va contribui la reducerea birocrației pentru IMM-uri

Sistemul de TVA al UE va fi mai bine echipat pentru a face față fraudelor din sectorul comerțului electronic, ca urmare a noilor norme convenite astăzi(vineri, n.r) de statele membre. Acordul din 8 noiembrie va pune la dispoziția autorităților antifraudă, pentru prima dată, date relevante cu privire la achizițiile online pentru a le ajuta în lupta lor împotriva fraudelor în materie de TVA din acest sector, estimate la aproximativ 5 miliarde euro pe an în UE.

Alte decizii adoptate de miniștrii de finanțe ai UE în domeniul TVA vor contribui la reducerea birocrației pentru IMM-uri și vor simplifica normele în materie de TVA și de accize pentru forțele armate ale statelor membre ale UE.

Norme simplificate în materie de TVA pentru IMM-uri

Miniștrii de finanțe din UE au ajuns, de asemenea, la un acord politic cu privire la o actualizare a normelor speciale deja existente în materie de TVA pentru IMM-urile din UE, oferind mai multe oportunități pentru activitățile transfrontaliere. Noul regim ar trebui să reducă birocrația și sarcinile administrative pentru întreprinderile mici și să creeze condiții de concurență echitabile pentru întreprinderi, indiferent de locul în care sunt stabilite în UE, având în vedere că un mozaic de abordări la nivelul UE înseamnă că pragurile pentru a beneficia de scutirea de TVA variază.

Noile norme vor asigura un prag uniform al cifrei de afaceri de 85 000 EUR pentru societățile care desfășoară activități economice numai în statul lor membru și un prag de 100 000 EUR la nivelul UE pentru cifra de afaceri a IMM-urilor care desfășoară activități comerciale transfrontaliere, pentru a fi eligibile pentru scutire în alt stat membru. IMM-urile eligibile vor fi în măsură să beneficieze de simplificări suplimentare în ceea ce privește obligațiile în materie de TVA, cum ar fi înregistrarea și raportarea. Noul sistem îmbunătățit de TVA pentru IMM-uri ar trebui să intre în vigoare în ianuarie 2024.

Sursa: Reprezentanța Comisiei Europene în România

Vizualizări: 159