Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Politica industrială: Recomandări pentru sprijinirea poziției de lider a Europei în șase domenii strategice de activitate

Marți, 5 noiembrie, Comisia a publicat recomandările unui grup de experți, Forumul strategic privind proiectele importante de interes european comun, pentru a stimula competitivitatea și poziția de lider a Europei la nivel mondial în șase sectoare industriale strategice și orientate spre viitor: vehiculele conectate, ecologice și autonome; tehnologiile și sistemele pe bază de hidrogen; asistența medicală inteligentă; internetul obiectelor cu aplicații în industrie; o industrie cu emisii reduse de dioxid de carbon; și securitatea cibernetică.

Piața noastră unică, una dintre cele mai mari piețe din lume, reprezintă o platformă unică pentru ca industria noastră să poată concura la nivel mondial. Pentru a beneficia la maximum de ea, trebuie să investim în mod colectiv ca să ne aflăm mereu în avangarda dezvoltării tehnologice. Am avut un start bun în domenii precum bateriile, reciclarea materialelor plastice și calculul de înaltă performanță. Și putem face mai mult. În acest sens, salut recomandările formulate astăzi(ieri, n.r) de grupul de experți pentru șase lanțuri valorice strategice suplimentare pe care ar trebui să se concentreze politica industrială a UE”, a declarat Comisarul pentru piața internă, industrie, antreprenoriat și IMM-uri, Elżbieta Bieńkowska.

Proiectele importante de interes european comun (PIIEC) includ proiecte de cercetare inovatoare, care adesea presupun riscuri semnificative și necesită eforturi comune coordonate și investiții transnaționale din partea autorităților publice și a industriilor din mai multe state membre. Prin investițiile comune în punctele forte și atuurile industriale ale Europei, UE poate genera locuri de muncă și creștere economică în toate sectoarele și regiunile și poate consolida rolul UE pe scena mondială.

În plus față de recomandările specifice fiecărui lanț valoric, raportul identifică, de asemenea, acțiuni de sprijin orizontale:

  • Punerea în comun a resurselor publice și private la nivel european, național și regional; UE ar trebui să coordoneze aceste investiții comune, vizând mai întâi dezvoltarea industrială și comercializarea noilor tehnologii;
  • Aprofundarea și integrarea pieței unice prin reglementări și standarde noi;
  • Cartografierea și dezvoltarea competențelor necesare de-a lungul lanțurilor valorice;
  • Dinamizarea sistemelor de inovare din Europa, cu accent pe punctele forte regionale și parteneriatele public-privat;
  • Stabilirea unui proces de guvernanță pentru a monitoriza schimbările tehnologice și industriale, pentru a identifica lanțurile valorice emergente strategice și pentru a evalua progresul lucrărilor privind aceste lanțuri valorice.

Raportul face parte din eforturile Comisiei Juncker de a consolida baza industrială a Europei. Acesta va contribui, de asemenea, la lucrările viitoare ale Comisiei privind o nouă strategie pe termen lung pentru viitorul industrial al Europei.

Sursa: Reprezentanța Comisiei Europene în România

Vizualizări: 91