Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Roxana Mînzatu, ministrul Fondurilor Europene: Proiectele SUERD vor putea fi finanțate cu bani europeni în viitorul Cadru Financiar Multianual

Forumul Național al Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD) a avut loc luni, 28 octombrie 2019.

Printre participanți s-a numărat și ministrul Fondurilor Europene, Roxana Mînzatu, care a făcut declarații cu privire la componenta de coeziune a SUERD și importanța cooperării pentru atingerea obiectivelor statelor membre SUERD: „Coeziunea a reprezetat motto-ul și așteptarea către care noi ne-am îndreptat atenția. Coeziunea nu este un lucru simplu, ci este o lecție pe care o învățăm zi de zi, atât la nivel european, dar și în fiecare țară în parte a SUERD. Este un exercițiu să identificăm zonele care au potențial, dar care au rămas în urmă din punct de vedere economic, social, al infrastructurii și care au nevoie de solidaritatea financiară a altor regiuni și au nevoie de proiecte ca să recupereze.”

În ceea ce privește viitorul Cadru Financiar Multianual, Roxana Mînzatu a precizat că există potențial de finanțare pentru SUERD: „Am avut deja patru runde de negocieri cu Comisia Europeană pentru a schița viitoarele programe operaționale. Avem câteva drafturi informale, dar pornim de la Raportul de țară al Comisiei unde am dat și noi feedback. Am făcut grupuri de lucru și analizăm cele cinci obiective de politică pe care UE vrea să le atingă. Dintre acestea, două sunt relevante pentru finanțarea SUERD cele legate de o Europă mai inteligentă și o Europă mai verde, adică investiții legate de digitalizare, dezvoltare durabilă.”

Despre SUERD

SUERD este un instrument comunitar de cooperare macro-regională al statelor riverane, destinat dezvoltării sociale, economice și teritoriale a macroregiunii dunărene, prin consolidarea implementării în regiune a politicilor și legislației Uniunii Europene. Forumul Național a marcat sfârșitul mandatului României la Președinția rotativă a SUERD, reprezentând un bun prilej de bilanț și de transfer al mandatului către Croația.

Sursa: MFE

Vizualizări: 119