Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Comisia Europeană a aprobat modificarea Programului Interreg V-A România-Ungaria. S-au făcut realocări de fonduri între axe!

Conform unui comunicat emis luni, 28 octombrie 2019, în data de 18 octombrie 2019, Comisia Europeană a aprobat modificarea Programului Interreg V-A România-Ungaria. 

Ulterior lansării tuturor fondurilor disponibile și selecției proiectelor din cadrul celui de-al treilea apel deschis, Autoritatea de Management a Programului a propus o a doua modificare a documentului de program, în scopul realocării de fonduri. 

Cererea de modificare a vizat creșterea posibilităților de finanțare într-un anumit domeniu, pentru a răspunde eficient nevoilor părților interesate, optimizând, în acest fel, Programul de cooperare și contribuind la strategia Uniunii Europene pentru o creștere inteligentă, durabilă și incluzivă.

Consecutiv realocării de fonduri între axele prioritare, suportul Fondului European de Dezvoltare Regională (FEDR) s-a modificat după cum urmează: 

  • Alocarea pe Axa prioritară 3 „Îmbunătățirea ocupării forței de muncă și promovarea mobilității forței de muncă transfrontaliere (Cooperarea în domeniul ocupării forței de muncă)” a ajuns la valoarea de 30.673.795 de euro; 
  • Alocarea pe Axa prioritară 4 „Îmbunătățirea serviciilor de îngrijire a sănătății (Cooperarea în domeniul sănătății și prevenției bolilor)” a crescut la 72.347.288 de euro.

Ca urmare, o serie de alte zece proiecte urmează a fi contractate în perioada imediat următoare.

Programul Interreg V-A România-Ungaria este destinat finanțării unor proiecte comune româno-ungare, care abordează nevoi identificate pe ambele laturi ale graniței şi care necesită o abordare comună, precum şi soluții inovative, contribuind astfel la dezvoltarea sustenabilă a zonei eligibile. Programul este o continuare a programelor de cooperare transfrontalieră implementate în regiune şi dispune de un buget total de aproximativ 232 de milioane de euro, din care aproximativ 189 de milioane de euro reprezintă finanțarea nerambursabilă din FEDR. Zona eligibilă a programului cuprinde judeţele Arad, Bihor, Satu Mare şi Timiş (pe partea română a graniței) şi, respectiv, judeţele Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar și Szabolcs-Szatmár-Bereg (pe partea ungară a acesteia).

Sursa: MDRAP

Vizualizări: 256