Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Bugetul UE pentru 2020: Consiliul nu poate accepta amendamentele PE

După ce Parlamentul European a anunțat miercuri faptul că a fost adoptată poziția asupra bugetului pe 2020, Consiliul a informat Parlamentul European că nu este în măsură să accepte toate amendamentele la bugetul UE pentru 2020 adoptate în plenul Parlamentului.

Această situație declanșează un proces de conciliere de trei săptămâni, care va începe la 29 octombrie. Consiliul și Parlamentul vor trebui să își soluționeze diferențele de opinie până la 18 noiembrie.

Am plăcerea să constat că Parlamentul și Consiliul au în comun multe priorități pentru bugetul pentru anul viitor. În centrul acestor priorități se află crearea de locuri de muncă și lupta împotriva schimbărilor climatice, abordarea domeniilor importante ale securității și migrației și concentrarea cu precădere asupra tinerilor. Se oferă astfel un fundament adecvat pentru eforturile noastre de a conveni asupra unui buget cu niveluri de finanțare corespunzătoare pentru diferitele programe și domenii, pe baza unei abordări prudente și realiste și urmărind interesul suprem al contribuabililor europeni”, a declarat Kimmo Tiilikainen, secretar de stat în cadrul Ministerului Finanțelor din Finlanda și negociator-șef al Consiliului în ceea ce privește bugetul UE pentru 2020.

În proiectul său de buget pentru 2020, Comisia a propus stabilirea nivelului total al angajamentelor la 168,3 miliarde EUR, iar al plăților la 153,6 miliarde EUR.

Poziția Consiliului, adoptată la 3 septembrie, stabilește angajamente totale de 166,8 miliarde EUR și plăți totale de 153,1 miliarde EUR, ceea ce înseamnă -1,5 miliarde EUR și, respectiv, -0,5 miliarde EUR mai puțin față de propunerea Comisiei. Cu toate acestea, poziția Consiliului reprezintă în continuare o creștere cu +0,6 % a angajamentelor și cu +3,3 % a plăților comparativ cu bugetul votat în 2019.

Parlamentul solicită creșterea totalului angajamentelor la 171,0 miliarde EUR și a totalului plăților la 159,1 miliarde EUR. Această poziție depășește plafoanele stabilite în cadrul financiar multianual al UE pentru perioada 2014-2020.

Sursa: Consiliul European

Vizualizări: 122