Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Producătorii de energie din surse regenerabile cer insistent reluarea Programului de finanțare privind sistemele de panouri fotovoltaice

La data de 14 octombrie 2019, PATRES (Organizaţia Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile) a emis un comunicat oficial referitor la situația suspendării de mai bine de o lună a programului pentru finanțarea panourilor fotovoltaice.

Înscrierile în cadrul programului pentru finanțarea panourilor fotovoltaice au fost suspendate pe data de 10 septembrie 2019, ora 16:30, după numai câteva ore de la startul înscrierilor pe platformă a beneficiarilor. Marți, 10 septembrie, ora 10:00, a fost deschisă platforma electronică pentru înscrierea dosarelor beneficiarilor în programul prin care se finanțează cu suma de 20.000 lei/beneficiar achiziționarea și montarea panourilor fotovoltaice.

Conform comunicatului, PATRES susține faptul că există un cadru legal, care a condus la îndepărtarea unor bariere birocratice, însă se constată că finanțarea este mult întârziată, programul derulat de AFM fiind suspendat de o lună.

La momentul suspendării programului, Administrația Fondului pentru Mediu a menționat că suspendarea înscrierilor înainte de epuizarea fondurilor pe regiuni a fost necesară „pentru efectuarea unor analize asupra modului de funcționare a înscrierii persoanelor fizice in cadrul Programului”. Pentru mai multe detalii, click aici.

În acest sens, președinte PATRES a declarat: „Exisă riscul ca oamenii, după multe amânări și puși pe drumuri pentru procurarea documentelor necesare, să decidă abandonarea proiectului. Cerem transparență și comunicare din partea AFM”.

Organizația Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România – PATRES, prin intermediului comunicatului, a solicitat conducerii Administrației Fondului pentru Mediu (AFM) să urgenteze reluarea programului de finanțare privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum şi livrării surplusului în reţeaua naţională pentru persoane fizice („prosumeri”).

De asemnea, Președinte PATRES, Viorel Lefter a precizat: „În cazul în care <disfuncționalitățile> semnalate în presă chiar au existat, să se ocupe Instituțiile abilitate de soluționarea acestora, toate acestea ca să nu ducem în derizoriu acest program mult așteptat, dovadă fiind interesul maxim al românilor.”

Ana-Maria Radu,

www.fonduri-structurale.ro

Sursa: PATRES

Vizualizări: 393