Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Membru PE despre bugetul 2020: Am dori să creștem finanțarea pentru Erasmus+ și sprijinul financiar pentru inițiativa privind ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor

Conform unui comunicat oficial publicat luni, 14 octombrie 2019, Monika Hohlmeier (PPE, Germania), raportoarea Parlamentului pentru buget, a explicat într-un interviu propunerile pentru viitorul buget.

Conform acesteia, bugetul UE pe 2020 răspunde cererilor de creștere a fondurilor pentru politicile climatice și a investițiilor în tehnologiile durabile.

Întrebată despre propunerea pentru bugetul 2020, Monika Hohlmeier a declarat:

Prioritatea generală a Parlamentului este să abordăm problema schimbărilor climatice și să o combinăm cu posibilitățile de a crea noi locuri de muncă și de a consolida competitivitatea economiei noastre.

De asemenea, dorim să susținem digitalizarea, deoarece pentru cercetarea în domeniul climei, avem nevoie de instrumente digitale bune. Digitalizarea nu numai că ajută la atingerea obiectivelor climatice ale UE, ci ne și permite să îmbunătățim cercetarea în cazul bolilor grave sau metodelor agricole mai eficiente. Vrem să oferim bani universităților și institutelor de cercetare care efectuează acest tip de cercetare și care colaborează cu succes cu industria.”

De asemenea, aceasta a făcut menționări cu privire la ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor:

Am dori să creștem sprijinul financiar pentru inițiativa privind ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor, care a avut mult succes. Rata șomajului în rândul tinerilor este în scădere, iar acest program îi ajută pe tineri să-și găsească de lucru. De asemenea, am dori să creștem finanțarea pentru Erasmus+, pentru a oferi mai multor tineri posibilitatea de a studia în străinătate.

La întrebarea referitoare la implicarea Consiliului în ceea ce privește prioritățile legate de climă, tineret și viitor, M. Hohlmeier a declarat:

„Cu siguranță putem implica și Consiliul. Este vorba de o provocare specială, deoarece 2020 este ultimul an al actualului cadru financiar multianual. Unele țări plătitoare nete vor să reducă bugetul, în timp ce alte state membre ar dori mai mulți bani în domeniile coeziunii și agriculturii. În același timp, are loc Brexit și nu știm ce se va întâmpla după 31 octombrie. Încă sper că vom avea un Brexit ușor. Costul unui Brexit dificil pentru UE ar fi de 11 miliarde de euro până la sfârșitul actualului cadru financiar ultianual, lucru pe care ar trebui să îl evităm cu orice preț.”

Totodată, au fost făcute precizări cu privire la bugetul UE în cazul unui Brexit fără acord:

„Suntem pregătiți. Regatul Unit nu ne poate pune sub presiune. Dacă vom avea un Brexit dificil, va trebui să modificăm bugetul. Dar știm deja că echipele de cercetare din Regatul Unit se luptă să continue proiectele și cooperarea cu UE. Cred că Regatul Unit va ajunge să contribuie la multe programe, de exemplu în domeniul securității și agriculturii. Există o mulțime de domenii în care Regatul Unit dorește să facă parte din UE, astfel încât banii vor reveni la bugetul UE la fel cum se întâmplă cu Norvegia, Elveția, Liechtenstein și alte țări terțe. Parlamentul dorește să spună sincer că Regatul Unit nu poate alege să facă doar ce vrea, deoarece este inacceptabil ca o țară să părăsească UE și să obțină un acord mai bun.”

Sursa: Parlamentul European

Vizualizări: 90