Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Aproximativ un milion de IMM-uri se confruntă cu probleme legate de datoriile transfrontaliere în UE în fiecare an

Joi, 10 octombrie, Comisia a decis să trimită o scrisoare de punere în întârziere României pentru neîndeplinirea obligației de a notifica măsurile luate pentru a se conforma normelor UE privind recuperarea creanțelor de la debitori în alte state membre (Regulamentul privind ordonanța asigurătorie europeană de indisponibilizare a conturilor bancare, Regulamentul 2014/655/UE).

Recuperarea datoriilor reprezintă o provocare deosebită pentru întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri), aproximativ un milion de IMM-uri confruntându-se cu probleme legate de datoriile transfrontaliere în UE în fiecare an. Regulamentul, care a intrat în vigoare în ianuarie 2017, a introdus ordonanța asigurătorie europeană de indisponibilizare a conturilor bancare (EAPO), o modalitate simplă și eficientă, din punctul de vedere al costurilor, de blocare a fondurilor datorate în contul bancar al debitorului, cu scopul de a recupera o parte din cele 600 de milioane EUR pierdute anual din cauza procedurilor juridice lungi și costisitoare, care împiedică întreprinderile să recupereze banii care le sunt datorați în afara țării lor de origine. În temeiul regulamentului, statele membre sunt obligate să comunice Comisiei modul în care au transpus în legislația lor națională normele de drept intern, cum ar fi metodele de obținere a informațiilor privind contul bancar, autoritățile competente responsabile cu obținerea acestor informații și instanțele competente pentru soluționarea litigiilor în materie de emitere a unei ordonanțe asigurătorii. România are acum la dispoziție două luni pentru a răspunde argumentelor formulate de Comisie. În cazul în care România nu răspunde în mod satisfăcător în termen de două luni, Comisia poate trimite un aviz motivat.

Context

Principalele decizii adoptate de Comisia Europeană în octombrie, grupate pe domenii de politică, includ 64 de scrisori de notificare a întârzierii în îndeplinirea obligațiilor, 39 avize motivate și 2 cazuri de trimitere în fața Curții de Justiție a UE. Totodată, Comisia închide 120 de cazuri în care diferendele cu statele membre în cauză au fost soluționate fără a fi necesară continuarea procedurii.

Sursa: Reprezentanța Comisiei Europene în România

Vizualizări: 107