Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

A fost publicat Indicele Competitivității Regionale. Cum stau regiunile României

Luni, 7 octombrie, Comisia a publicat Indicele competitivității regionale 2019 și un sondaj Eurobarometru privind politica regională. Aceste publicații vor ajuta autoritățile din statele membre responsabile cu elaborarea viitoarelor programe de coeziune pentru perioada bugetară 2021-2027 a UE să evalueze opinia publică, să identifice activele regionale și să direcționeze mai bine investițiile.

Negocierile privind următorul buget al UE pentru 2021-2027 și viitoarea politică de coeziune sunt în curs de desfășurare cu Parlamentul European și cu statele membre. În paralel, Comisia a inițiat o discuție cu toate țările UE cu privire la prioritățile programelor viitoarei politici de coeziune, pentru ca investițiile UE să poată fi disponibile pe teren cât mai curând posibil. Indicele competitivității și sondajul Eurobarometru urmăresc să alimenteze acest proces de programare.

Johannes Hahn, comisarul pentru politica europeană de vecinătate și negocieri privind extinderea și pentru politica regională, a declarat: „Cu cât mai devreme vor fi finalizate noile programe din cadrul politicii de coeziune, cu atât mai repede vor fi disponibile fondurile UE pe teren. Comisia ajută în mod activ statele membre să își conceapă programele și atât indicele competitivității regionale, cât și sondajul Eurobarometru publicate astăzi (luni n.r.) oferă informații utile cu privire la direcționarea investițiilor publice și ale UE.”

Indicele competitivității regionale în 2019

Actualizat la fiecare trei ani, indicele competitivității regionale permite regiunilor să monitorizeze și evalueze evoluția lor în timp și în comparație cu alte regiuni.

Cu ajutorul instrumentului său web interactiv, atât factorii de decizie, cât și cetățenii pot vedea care este punctajul regiunii lor în ceea ce privește inovarea, guvernanța, transportul, infrastructura digitală, sănătatea sau capitalul uman. Prin sprijinirea regiunilor pentru a-și identifica punctele forte și punctele slabe și prin direcționarea investițiilor publice, indicele poate fi un instrument puternic pentru pregătirea noilor programe.

Cum stau regiunile României

Regiunea Stockholm are cea mai bună clasare în topul indicelui competitivității, fiind urmată de Londra și Utrecht pe a doua poziție. Ultimul loc este ocupat de regiunea Voreio Aigaio din Grecia, penultimul loc fiind deținut de regiunea Sud-Est din România. Toate regiunile mai puțin dezvoltate ale țării noastre se află în ultima parte a clasamentului (locurile 238 – 267 din 268 de regiuni). București – Ilfov se află desprins de plutonul celorlalte regiuni românești (locul 151), fiind singura regiune românească inclusă în cea mai înaltă etapă de dezvoltare (5).   

Țară Regiune Scor/100 Clasare regională/268 Clasament PIB/268 Etapa de dezvoltare
România București-Ilfov 55.92 151 25 5
România Vest 20.90 238 222 2
România Nord-Vest 17.45 246 244 2
România Sud-Muntenia 15.62 247 257 1
România Centru 13.18 249 240 2
România Sud-Vest Oltenia 10.57 254 254 1
România Nord-Est 9.05 257 264 1
România Sud-Est 5.35 267 249 1

În calcularea indexului, Comisia Europeană a utilizat un sistem de măsurare care ia în considerare etapele de dezvoltare în care se află toate regiunile. Regiunile europene sunt împărțite în 5 etape de dezvoltare, bazate pe media PIB/capita din 2015- 2017. Comisia Europeană a cântărit în calcularea indexului competitivității subindici particularizați în funcție de etapele de dezvoltare, acordând o importanță mai mare aspectelor care sunt relevante unei regiuni în contextul general de dezvoltare.

Descarcă Indicele competitivității regionale 2019

Ana-Maria Radu,

www.fonduri-structurale.ro

Sursa: Reprezentanța Comisiei Europene în România

Vizualizări: 2593