Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Împrumut BEI de 21,1 milioane euro pentru susținerea modernizării izolației termice a clădirilor rezidențiale din sectorul 2 al Bucureștiului

Până în prezent, banca UE a aprobat finanțări în valoare totală de aproximativ 613 milioane EUR pentru creșterea economiilor de energie în 2.405 de clădiri din diverse sectoare ale Bucureștiului.

Banca Europeană de Investiții (BEI) a fost de acord să împrumute 21,1 milioane EUR, prima tranșă a unui împrumut BEI aprobat de 63,6 milioane EUR, pentru finanțarea celei de-a treia faze a programului de investiții în domeniul eficienței energetice din sectorul 2 din București. În total, 400 de clădiri rezidențiale vor beneficia de eficiență energetică modernizată în această a treia fază, pe lângă cele 452 de clădiri din primele două faze.

Cu ocazia semnării acordului de împrumut, Vicepreședintele BEI, Andrew McDowell și Primarul Capitalei, Sector 2, Mihai Mugur Toader au făcut următoarele declarații:

 „Fondurile BEI vor contribui la creșterea eficienței energetice a 400 de clădiri rezidențiale din sectorul 2 al Bucureștiului. Scăderea rezultată a consumului de energie și, astfel, reducerea emisiilor și a poluării, vor contribui, de asemenea, la creșterea vieții standardele cetățenilor din București. Acest program axat pe acțiunile climatice va sprijini și mai mult România în îndeplinirea angajamentelor sale internaționale cu privire la reducerea emisiilor de seră și la economiile de energie" - Andrew McDowell.

Împrumutul ne va permite să continuăm cu cel mai mare program de reabilitare termică din România, care implică aproape 1.800 de blocuri aflate în diferite etape de execuție, majoritatea fiind finalizate. Se bazează pe fructuoasa cooperare de șapte ani dintre Sectorul 2 al Bucureștiului și banca UE, în cursul căreia am beneficiat și de asistență tehnică a BEI. Această cooperare ne-a ajutat să pregătim și să implementăm cu succes proiecte comune care să conducă la îmbunătățirea condițiilor de viață pentru cetățenii noștri, economii de energie valoroase și un mediu mai bun în capitala României ” - Mihai Mugur Toader

Izolarea termică îmbunătățită a clădirilor va duce la economii de 50% în consumul de energie pentru încălzirea caselor în cauză. Fondurile BEI vor finanța până la 75% din costurile acestui proiect de economisire a energiei, contribuind atât la punerea în aplicare a Planului național de acțiune a eficienței energetice a Guvernului României, cât și a Inițiativei UE privind eficiența resurselor.

Până în prezent, Banca a aprobat finanțări în valoare de 613 milioane EUR pentru finanțarea recondiționării eficienței energetice a clădirilor cu mai multe apartamente din diferite sectoare ale Bucureștiului, printre care:

  • reabilitarea 2.405 de clădiri rezidențiale cu 143.300 de apartamente;
  • construcția de instalații educaționale, inclusiv NZEB (Near-Zero Energy Buildings) și modernizări ale eficienței energetice pentru instalațiile de după școală, ceea ce duce la un consum de energie mai redus și emisii reduse.

Economiile totale de energie realizate sau preconizate ca urmare a măsurilor de eficiență energetică se ridică la 983.000 GWh pe an, ceea ce corespunde unei reduceri de CO2 de 416.000 tone.

Ana-Maria Radu,

www.fonduri-structurale.ro

Sursa: Banca Europeană de Investiții

Vizualizări: 103