Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Peste 1,5 milioane de euro pentru un proiect european de revitalizare a orașelor – fortărețe

Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest demarează într-un consorțiu european proiectul Recapture the Fortress Cities, cu un buget total de peste 1,5 milioane de euro, finanţat prin Programul Interreg Europe 2014-2020, cu perioada de implementare august 2019 – iulie 2023.

Proiectul are drept scop îmbunătățirea politicilor publice direcționate spre revitalizarea sustenabilă a clădirilor și a structurilor de patrimoniu, prin îmbunătăţirea coexistenţei dintre fortificaţiile situate în oraşe, cetăţile aflate în proximitatea oraşelor şi perimetrul urban care înglobează aceste fortăreţe şi situri fortificate de o mare importanţă la nivel european.

Conform comunicatului oficial, multe din aceste construcţii sunt neglijate, chiar ruinate, puţine dintre ele fiind integrate în circuitul turistic şi muzeal sau având alte destinaţii.

Pentru atingerea obiectivului propus – de a genera strategii sustenabile care să ofere soluţii inovative de utilizare a vechilor fortăreţe, pentru a facilita întreţinerea acestora şi a le include în viaţa oraşelor – proiectul îşi propune să crească gradul de conştientizare a rezidenţilor cu privire la coexistența acestor clădiri în viaţa lor şi a oraşului, să implice actorii interesaţi în inițiative legate de monumente şi să susţină utilizarea acestui patrimoniu în evenimente sociale şi culturale. Astfel, proiectul va contribui la o dezvoltarea teritorială echilibrată, cu impact asupra ocupării şi competitivităţii regionale. Administraţile publice implicate vor deveni, de asemenea, mai performante prin ancorarea acțiunilor lor în documente strategice de dezvoltare teritorială, însoțite de planuri de acțiune pe termen mediu, care vor fundamenta decizii de calitate şi transparente.

În perioada următoare, ADR Nord-Vest va identifica actorii regionali interesaţi, care vor fi implicaţi în elaborarea, aprobarea, implementarea şi monitorizarea unui Plan de Acţiune cu privire la revitalizarea clădirilor și structurilor de patrimoniu care vor face obiectul proiectului.

Sursa: ADR NV

Vizualizări: 66